Kraj od příštího roku ruší ekonomické lyceum v Přerově. Vedení obchodní akademie nesouhlasí

25. září 2017

S nesouhlasem vedení Přerova se setkalo rozhodnutí olomouckého hejtmanství zrušit od příštího školního roku obor ekonomického lycea na tamní obchodní akademii. Oficiálním důvodem je optimalizace gymnázií a středních škol v kraji. Nespokojení učitelé a rodiče žáků z přerovské školy připravují petici, zrušení lycea už je ale definitivní. Vedení školy přesto s hejtmanstvím dále jedná.

„Je to pro nás naprosto nepochopitelné. Oficiální důvod neznáme, jen jsme byli informováni o tom, že pro příští rok bude zrušena třída oboru Ekonomické lyceum,“ říká jedna z učitelek přerovské obchodní akademie Magda Štukheilová. Rozhodnutí škola dostala bez předchozího jednání se svým zřizovatelem, kterým je Olomoucký kraj. „Navíc se domníváme, že toto rozhodnutí je v přímém rozporu dlouhodobým záměrem koncepce rozvoje školství ministerstva a krajského akčního plánu,“ dodává Štukheilová.

Ve čtyřech třídách lycea v současnosti studuje téměř stovka žáků. Naplnit je podle vedení školy nebyl nikdy problém. Proti rozhodnutí kraje vystoupila řada městských zastupitelů. Třeba Heleně Netopilové volené za Společně pro Přerov se nelíbí, že kraj v průběhu jednoho roku jen v Přerově ruší třídy hned na třech středních školách.

Optimalizace se dotkla už několika přerovských středních škol

„Už tady byla zdravotnická škola, bylo tady Gymnázium Jana Blahoslava a před několika lety elektrotechnické učiliště, to byl první významný odliv studentů z Přerova. Dodnes to beru jako velké mínus, že to bylo odsouhlaseno,“ komentuje Netopilová.

Proti zrušení lycea vystoupila i Jitka Seitlová, senátorka a nezávislá zastupitelka kraje volená za lidovce a Stranu zelených: „Já bych nechtěla, aby se Přerov stal jakýmsi průmyslovým předměstím města Olomouce. Pro každé město, které ztrácí školu a studenty, to má negativní důsledek.“

Kraj proto připravuje s vedením školy kompromisní řešení, jak potvrzuje šéf odboru školství Miroslav Gajdůšek: „Není problém v případě zájmu žáků o obor obchodní akademie zvýšit počet tříd.“ Hejtmanství škole přislíbilo schválení třetí třídy obchodní akademie, a to se se zaměřením na zahraniční obchod a výuku cizích jazyků.

Přerov není jediným městem v Olomouckém kraji, kde hejtmanství ruší lycea a slučuje gymnázia. Vyrovnat se s tím už musely školy třeba v Šumperku nebo Prostějově.

autor: kra
Spustit audio