Krajská záchranka má nového ředitele. Potřebujeme víc lékařů, říká Jan Weinberg

3. srpen 2017

Záchranná služba Olomouckého kraje nutně potřebuje další lékaře. Tvrdí to její nový ředitel Jan Weinberg. Do funkce nastoupil od srpna a už se pustil do prvních organizačních změn. Záchranka podle něj není v dobré kondici. Weinberg s ní má velké plány.

„Záchranná služba je vybavena velmi dobře personálně. Největší problém je ovšem v počtu lékařů,“ říká nový ředitel Jan Weinberg. Podle něj chybí krajské záchrance lékaři ve všech částech regionu. Musí si proto pomáhat zaměstnáváním externistů. „V současné době zajišťujeme ten provoz pouze s maximálním vypětím sil,“ dodává.

Hned první den ve funkci zasáhl Jan Weinberg do organizační struktury záchranky: „Některá oddělení podle mého názoru v žádném případě nesplnila svůj účel. Oddělení projektového řízení bylo zrušeno.“

Záchranka podle Weinberga potřebuje investovat do vybudování výjezdových stanovišť. „Jsou místa, kde jsme v nájmu, a místa, kde prostory pro naše posádky nejsou ideální. Neodpovídají požadavkům 21. století. Jsou to stanoviště v severních částech Olomouckého kraje,“ upřesňuje.

Weinberg plánuje investovat do výjezdových stanovišť i vozového parku

Kromě toho plánuje nový ředitel i obnovu vozového parku. Záchranáři letos od kraje dostali osm nových sanitek. Některá starší auta mají najeto přes 400 tisíc kilometrů. „Máme zde vozidla, která byla po životnosti již v roce 2014,“ uvedl Weinberg.

Velkou otázkou letecké záchranky je budoucnost olomouckého heliportu na Tabulovém vrchu: „Heliport zůstane zachován minimálně po dobu trvání tendru současného provozovatele letecké záchranky.“

Jan Weinberg plánuje i další změny. Například organizační rozdělení záchranné služby na územní odbory podle jednotlivých bývalých okresů.

autor: mot
Spustit audio