Krouhače zelí jedou na Moravě naplno, zájem lidí je obrovský, úroda ale byla slabá

Obrovský zájem zaznamenali soukromí farmáři na Přerovsku o krouhané zelí. Na polích v Býškovicích na Přerovsku ho přitom letos zemědělci kvůli horkému a suchému létu sklidili o poznání méně než v předcházejících letech. Zájem je ale obrovský. Denně tam prodají 2 až 3 tuny zelí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelí

Zelí | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Krouhačku zelí zapnuli na dvoře soukromých zemědělců v Býškovicích na Přerovsku o víkendu. Téměř nepřetržitě tam teď pojede několik týdnů. Letošní výnosy jsou totiž kvůli horkému a suchému létu sotva poloviční, upozorňuje Jana Dostálová, která na polích v okolí Býškovic pěstuje zelí už 22 let.

„Počasí se hodně podepsalo na úrodě. Když bude 50procentní výnos, bude velký. Hlávky jsou menší, jsou lehké, takže nemají tu velikost ani váhu,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Přerovsku je obrovský zájem o zelí, letos ho přitom farmáři sklidili méně než v jiných letech. V Býškovicích na Přerovsku natáčela Lenka Kratochvílová

Přesto do její prodejny denně přichází stovky zájemců a fronty na zelí jsou dlouhé. Zvlášť, když ho na místě i nakrouhají.

„Nemáme doma krouhač, museli bychom si ho půjčit. Takže když je to tady při jednom, využíváme toho. Chodíme si sem pro zelí každý rok,“ říká jedna ze zákaznic, Jana Wolfová.

Krouhání zelí v Býškovicích na Přerovsku | Foto: Lenka Kratochvílová

Zdeněk Kresta si přijel pro zelí z nedalekých Býškovic. Do malé vaničky se mu vešlo přes 8 kg. „Je to celkem bez práce, pokud ho stroj takhle nakrouhá. A je to hlavně čerstvé, už se to nemůže zapařit.

Do Býškovic se ale sjíždějí lidé z okruhu desítek kilometrů. „Mám takový odbyt, že nestíhám. Ráno vezmu nůž o půl sedmé a pouštím ho večer o půl šesté,“ říká paní Veselá.

Během prvních dnů v Býškovicích prodali více než 20 tun zelí. Lidé mají zájem především o bílé a červené berou jen na okamžitou spotřebu. Naložené zelí by jim pak mohlo vydržet až do jara.

O krouhané zelí je v Býškovicích na Přerovsku velký zájem | Foto: Lenka Kratochvílová

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme