Kvalita spodní vody v Litovli-Nasobůrkách se zlepšuje. Pitná ale zatím není

21. červenec 2017

Jedy z nebezpečné bývalé skládky v Litovli-Nasobůrkách jsou téměř pryč. Téměř dva roky po vyčištění půdy se kvalita vody zlepšuje. Město ji pravidelně testuje. Upozorňuje ale, že voda ve studních ještě dlouho nebude pitná.

V Nasobůrkách je několik kontrolních bodů, odkud se berou vzorky vody. „Z průzkumných vrtů se jednou až dvakrát za rok odebírá voda a dělají se rozbory,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Pavel Kurfürst.

Při boji s chemikáliemi před dvěma lety odvezli dělníci přes 130 tisíc tun zamořeného odpadu. Za čištění půdy zaplatila Litovel s pomocí dotací přibližně 400 milionů korun. Podle Kurfürsta je rozdíl v kvalitě spodní vody znatelný.

„Koncentrace chlorovaných uhlovodíků byla vysoká. Limit je 10 mikrogramů na litr, pokud je hodnota vyšší, rozbory nevyhovují. V současné době tady rozbory ukazují hodnoty v řádu jednotek mikrogramů na litr,“ upřesnil Kurfürst.

Vodu ze studní lze použít pouze na zalévání

Město upozorňuje obyvatele Nasobůrek, že voda ve studních rozhodně není pitná. Pokud ji ale nechají několik dní odstát, můžou ji využít na zahradě. Někteří ji takto používají, jiní jsou zatím skeptičtí.

„Vůbec vodu ze studny nebereme. Pokud chcete zalévat, tak jedině dešťovkou nebo z vodovodu. Nevěřím tomu, není to ještě tak dlouho. Rozbor jsem si neudělala, zatím nám dešťovka stačila,“ říká místní obyvatelka paní Kateřina.

Potrvá ještě několik let, než se budou moci nasobůrští bez obav znovu napít ze svých studní. Minimálně příštích osm musí radnice kvalitu vody pravidelně monitorovat.

autor: mot
Spustit audio