Květy a jiné světy. Výstava v olomouckém Muzeu umění představuje tvorbu spiritistického hnutí

1. květen 2016

Květiny jsou odnepaměti jedním z nejsilnějších uměleckých symbolů. V pojetí art brut je představuje nová výstava v Muzeu moderního umění v Olomouci s názvem Květy a jiné světy. Je plná fantazijních motivů květin v dílech spontánních a neprofesionálních umělců.

„Převažují motivy květů. To je první část názvu. Druhá část – jiné světy – to vyplývá z toho, že je to převážně kresba medijní,“ vysvětluje dvě části názvu ojedinělé výstavy kurátorka Anežka Šimková.

Fenomén masivně rozšířené kreslířské tvorby médií ve spiritistickém hnutí byl u nás na konci 19. století mimořádný.

„Medijní kresba je kresba, kterou vytvářeli lidé spojení se spiritistickým hnutím u nás. To hnutí tu existovalo od konce 19. století do 40. let století minulého, kdy bylo v podstatě zlikvidováno oběma nastupujícími totalitními režimy – nacistickým a komunistickým. V rámci spiritistické praxe bylo velmi rozvinuto kreslířství. Ty kresby vytvářela média po celé republice v oblastech, kde ten spiritismus kvetl. To bylo v první řadě Podkrkonoší, jižní Morava, Slezsko a také mnohá místa v Čechách,“ říká Šimková.

Většina děl proto vzala za své a právě tato výstava je připomínkou mizejících a ztracených světů. Sami tvůrci se ale za autory nikdy nepovažovali.

Adéla Ducháčová, Bez názvu, 10.–30. léta 20. století, barevné pastelky, papír, 600 x 437 mm, Soukromá sbírka

„Ti autoři, kteří patřili k sociálně slabým vrstvám, například kováři, pekaři nebo havíři, tak ti se nepovažovali za tvůrce těchto kreseb. Oni jen zprostředkovávali tu informaci z jiných světů. Květy byly nejčastějším motivem,“ vysvětluje Anežka Šimková.

Květiny kolem nevoní, ale hýří barvami. Jedná se buď o geometrické tvary květinových vzorů, nebo inspirace organickým tvaroslovím.

„Jsou to květy fantazijní. Jsou to květy, o kterých si mysleli, že jsou z jiných světů, z jiných planet,“ říká Šimková.

Tato amatérská a řekněme i éterická tvorba našla ale podle Anežky Šimková mnohé zastánce i v řadách tehdejších renomovaných malířů: „Už v té době byli lidé, kteří pro to měli velké pochopení. Byl to třeba Josef Čapek, který sledoval tuto tvořivost v Podkrkonoší. Byli to také významní malíři, kteří byli touto tvorbou inspirováni. Například František Kupka, Jan Zrzavý, Josef Váchal a jistě mnoho jiných.“

Na výstavu vybrala Anežka Šimková z depozitářů olomouckého Muzea umění kresby třiceti autorů. Kromě světoznámé olomoucké rodačky Anny Zemánkové projdete v galerii kolem přeludných květů Cecilie Zemánkové, Adély Ducháčové, Josefa Kotziana nebo Anny Haskel.

Výstava Květy a jiné světy
autor: bam
Spustit audio