Kvůli chráněnému motýlovi budou cyklisté v Litovli cestou do práce přejíždět přes rušnou silnici

22. květen 2017

Pár desítek chráněných motýlů komplikuje stavbu cyklostezky z Litovle do části Tři Dvory. Dvoukilometrovou trasu město kvůli nim musí změnit. Původně totiž měla vést přímo přes motýlí louku. Chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví ale její stavbu nepovolí.

Paní Marie jezdí na kole na zahrádku i dvakrát denně. Nové cyklostezky z Litovle se už nemůže dočkat. Jen během rozhovoru projede okolo asi desítka kamionů a přibližně stejný počet cyklistů. Vyhýbání na úzké cestě pro ně není nic příjemného.

Naložená auta tady vyjíždějí ze sýrárny a firmy na výrobu těstovin, které zaměstnávají stovky lidí. Právě jim má nová cyklostezka cestu do práce usnadnit. Narazila ale na problém jménem modrásek bahenní.

„Modrásek bahenní je předmětem ochrany. Je poměrně vzácným druhem. Vyskytuje se zde asi na deseti lokalitách. Ty populace jsou poměrně slabé a je to i případ tady té populace u Tří Dvorů,“ říká vedoucí správy chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Jan Vrbický.

Do Tří Dvorů už navíc jedna cyklostezka přes CHKO vede. Další výjimku proto město nedostane.

„Jediná možnost, pokud to chceme zrealizovat, je vést tu cyklostezku z Litovle po pravé straně a pak přejet nalevo a dojet do Tří Dvorů, kde je ale po levé straně vjezd do firem,“ dodává nezávislý starosta Zdeněk Potužák.

Za novou cyklostezku zaplatí město přibližně patnáct milionů korun. S její stavbou chce začít příští rok.

autor: mot
Spustit audio