Kvůli nedostatku pracovníků poptávají strojírenské firmy zaměstnance z Ukrajiny

18. únor 2017

Pětatřicetiletý Sergej pochází z ukrajinského města Dněpr. Práci mu nabídla jedna přerovská strojírenská firma, která kvůli nedostatku českých pracovníků musí hledat zaměstnance v zahraničí.

V rámci vládního programu by kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny mělo přijít do Česka více, vláda nedávno zvýšila kapacitu žádostí o zaměstnanecké karty na 800 měsíčně. V praxi ale projekt naráží na hned několik problémů.

Sergej pracuje jako technolog a programátor CNC strojů v jedné přerovské strojírenské firmě. Do Česka přijel z ukrajinského města Dněpr před dvěma měsíci. Podle něj je zdejší život klidnější a pohodlnější. „Česká republika je dobrá země, je tu spokojenější a komfortnější život,“ říká.

Hlavní jeho motivací bylo vyzkoušet si práci ve strojírenském podniku v zahraničí, svou roli hrají i peníze. Plat za stejnou práci je v Česku několikanásobně vyšší. I přesto, že o něj česká firma měla zájem, prokousat se veškerou byrokracií bylo náročné.

„Bylo to hodně složité a hodně dlouhé. Velká byrokracie,“ dodává Sergej.

Dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných pracovníků vede firmy k tomu, že se obrací do zahraničí. Získat takového zaměstnance je podle Jiřího Pitnera, jednatele strojírenské společnosti v Přerově mnohem těžší, než se může zdát.

„Běžnou formou přes Czech Point, aby se mohl pracovník, kterého si firma vybere, mohl přihlásit na pohovor na velvyslanectví, je prakticky nemožné. Pokud se tam nějaký pracovník dostane, tak zpravidla přes nějakou úplatu,“ říká Pitner.

Problém vidí na straně ukrajinských úřadů. „Problémem je ten vztah velvyslanectví k pracovníkům a vyřízení dokladů, které jsou nutné, aby mohli přicestovat do české republiky,“ dodává.

Podle ředitelky Krajské hospodářské komory Jitky Janečkové čeští zaměstnavatelé nejvíce poptávají řidiče a obsluhu pojízdných zařízení, strojní řemeslníky, kovodělníky a elektrotechniky.

„Žádají si je firmy, které to dané místo už nějaký čas inzerovali. V okamžiku, kdy o ně dlouhodobě není zájem, ho mohou teprve nabídnout pro zaměstnávání cizinců,“ doplňuje Janečková.

V současnosti podalo žádost o kvalifikované pracovníky z Ukrajiny osm firem v Olomouckém kraji. Zájem mají o zhruba sedmdesát pracovníků.

autor: Iva Najďonovová
Spustit audio