Kvůli ptačí chřipce museli veterináři zlikvidovat chov drůbeže v Lověšicích na Přerovsku

22. leden 2017

První ohnisko ptačí chřipky v Olomouckém kraji zjistili veterináři v Lověšicích na Přerovsku. Včera tam proto museli zlikvidovat celý chov drůbeže místního majitele. Těla ptáků pak skončila v kafilerii. Po utracení více než čtyř stovek drůbeže kvůli ptačí chřipce v Lověšicích musí Dalibor Kubík dezinfikovat chovná zařízení.

Už v předcházejících dnech uhynulo majiteli chovu několik desítek nemocných slepic. Celkem bylo utraceno více než čtyři sta slepic a čtrnáct kachen. Jejich majitel zaznamenal první uhynulou drůbež ve čtvrtek.

„Ve čtvrtek jsme našli asi pět mrtvých slepic. Další slepice byly apatické a chovaly se divně. V pátek jsme zjistili, že je jich mrtvých čtyřicet. Zavolali jsme znovu na veterinu, která už zasáhla a odvezla si nějaké slepice na laboratorní výzkum a za pár hodin nám dala vědět, že je to pozitivní. Nejde ani o ty slepice, ale hlavně o kačeny. Mám tam založený chov, který už asi deset let probírám a vybírám ty nejschopnější chovné kačeny, takže ty mě budou nejvíc mrzet,“ říká majitel Dalibor Kubík.

Výskyt ptačí chřipky v Lověšicích se ale nedotkne jen chovatelů drůbeže. Lidé tam nakupovali vajíčka, která snesly utracené slepice.

Majitel utracených slepic a kachen Dalibor Kubík teď musí vyčistit a nechat vydezinfikovat chovná zařízení. Jak bude postupovat dál, zatím neví.

„Budu vyčkávat, co se bude dít dál. To, že to dezinfikuji, nic neřeší. Každý večer mi přiletí na rybník až 400 divokých kačen. Bude to mít asi ještě pokračování. To je ale život. Je to věčný boj. Ve všem se znovu začíná a bojuje se životem. Není to jen v té živočišné sféře, ale i v podnikání, prostě ve všem,“ říká.

Veterináři vyhlásí v oblasti ochranné a dozorové pásmo. V pondělí se také sejdou se starosty okolních obcí.

autor: min
Spustit audio