Kvůli uzavřenému mostu v Laškově jezdí kamiony přes Pěnčín. Jeho opravu kraj plánuje do dvou let

9. říjen 2017

Silničáři před několika měsíci uzavřeli most v Laškově na Prostějovsku a od té doby se tam nic neděje. Olomoucký kraj sice plánuje jeho opravu, ale až do dvou let. Trasu přitom hojně využívají kamiony, které teď musí jezdit po objížďce. Obyvatelé sousedního Pěnčína, přes který objízdná trasa vede, si stěžují na zvýšený provoz a hluk.

„Jezdí tudy víc kamionů, celkově je tu větší provoz. Silnice je navíc rozbitá a plná děr. Procházet tudy s kočárkem není moc příjemné,“ říká mladá maminka Pavlína, která tlačí před sebou po silnici v Pěnčíně kočárek. Musí zvýšit hlas, aby ji bylo přes projíždějící nákladní auta slyšet.

Obyvatelé Pěnčína si stěžují na větší provoz

Náklaďáky obcí začaly jezdit mnohem víc než dřív před několika měsíci, a to kvůli opravě mostu v nedalekém Laškově. „Dostal jsem několik stížností od občanů, lidi chodí na úřad a stěžují si, že doprava narostla. Musíme se s tím smířit,“ komentuje situaci nezávislý starosta Pěnčína Ladislav Popelář.

Most totiž patří Olomouckému kraji a ten jeho opravu plánuje v horizontu dvou let. Podle mluvčí kraje Evy Knajblové podá úřad v příštím roce žádost o dotaci. Zahájení oprav pak předpokládá až v roce 2019. Do té doby budou muset kamiony jezdit oklikou přes Pěnčín.

To paradoxně ulevilo právě Laškovu, v jehož katastru most leží. „Teď trpí obec Pěnčín. Pro nás je to naopak výhoda, protože domy, které jsou blízko u silnice, tolik netrpí těžkými vozidly,“ uvedl lidovecký místostarosta Laškova Pavel Spáčil.

Navíc se částečnou uzavírkou Laškovu na dva roky vyřešil i jiný problém. Uprostřed obce musí řidiči projíždět zúženým místem, kde do vozovky zasahuje roh domu. „Pro nás je to jednodušší. Máme tam velké zúžení, dva osobní automobily se tam těžko vyhýbají. Pokud je tam autobus nebo kamion, jedno auto musí zastavit,“ dodává Spáčil.

O to, aby kamiony obcí nejezdily ani po opravě mostu, prý ale obec žádat nebude.

autor: tas
Spustit audio