Levný a rychlý letecký snímek se dá pořídit z balonu naplněného heliem

Rychlý a levný letecký snímek z vybraného místa nabízí balon naplněný heliem. Stačí ho přivázat na lano s fotoaparátem a projít se. Potvrdil to i experiment studentů Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký pohled na Mýtinu

Letecký pohled na Mýtinu | Foto: Michala Janochová

„Tady je celá sada, ve které mám nachystaný můj bezpečnostní obal na fotoaparát. Meteorologický balon, který má v průměru 1,5 metru, se napustí heliem,“ rozbaluje kufřík formátu A4 Jiří Pánek z katedry rozvojových studií Univerzity Palackého v Olomouci. Vejde se mu tam vše důležité pro balonové mapování.

„Je důležité mít bezpečnostní rukavice, protože balon, který je unášen stlačenou silou helia, letí relativně rychle. Kdybychom nylonové lano drželi v rukách, tak se popálíme,“ upřesňuje Pánek a vytahuje bílé nylonové lano.

Přehrát

00:00 / 00:00

O focení snímků z balonu naplněného heliem natáčela redaktorka Blanka Mazalová

Pak zavěšuje pod meteorologický balon to nejdůležitější - fotografický aparát se speciálním programem.

„Já jsem si to naprogramoval tak, že každé dvě vteřiny bude dělat jednu fotku. Do té doby, dokud ho nevypnu nebo nedojde místo na paměťové kartě. Dvě vteřiny je dostatečný interval, aby stačil zaostřit a zároveň tam je 32 GB paměťová karta. Na 20 až 30 minut letu je to dostatek,“ věří.

A pak už se postupuje jako při pouštění draků. Je to rychlé, levné a hlavně si letecký snímek může za pár set korun pořídit téměř každý. Oproti letadlu nebo bezpilotního dronu je to snímkování opravdu za pakatel a je inovací, kterou můžeme zahrnout pod civic science - tedy vědu pro každého.

Letecký pohled na lom (Zbraslav) | Foto: Archiv školního atelieru doc. Petra Hájka FA ČVUT Praha

„Je to jedna z metod, jak se dají sbírat letecké fotografie v případech, že nemáte dostatek peněz na to, abyste si zaplatili letadlo, které vám celou oblast přesnímkuje. Tohle je otázka mapovací techniky, kterou si můžete vytvořit doma za pár set korun, když nepočítáme helium,“ radí.

Jiří Pánek takhle se svými studenty zachytil okolí olomouckých vysokoškolských kolejí. Výsledkem jsou panely s fotkami a barvitým popisem. Pro třeťáky Vojtu a Martina je to novinka. Zatím totiž zpracovávali jen měření z meteorologického balonu.

Experimenty v terénu jim trošku záviděla kolegyně z anorganické chemie Michaela Netopilová, která si snímky prohlížela:

„Určitě je to zajímavé. Když budu mít nějakou volnou chvíli, tak se o to budu zajímat.“

Ještě levnější je drak

Nízkonákladové letecké mapování pomocí balonu je vhodné při živelních katastrofách nebo v místech humanitárních krizí. Zkrátka tam, kde je nutné, aby snímek nestál padesát tisíc, ale padesát dolarů. Podle Jiřího Pánka se dá ušetřit ještě víc: „Pokud budeme mít draka, tak se dá ušetřit ještě víc.“

Jednoduchý postup použili poprvé specialisté z amerického Massachusetts pro mapování chudinských čtvrtí v Peru. Obyvatelé Louisiany tímhle způsobem získali důkazy při havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu a v Česku použili heliový balon aktivisté při monitoringu kácení stromů na Šumavě.

Blanka Mazalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme