Lidé v Mikulovicích na Jesenicku se kvůli nebezpečné dopravě bojí o své zdraví

28. únor 2017

Velký provoz a hluk trápí obyvatele, kteří bydlí podél jediné přístupové cesty do bývalé vojenské posádky v Mikulovicích na Jesenicku. Navíc mají strach o své zdraví. Je šance, že se doprava odkloní?

Novou přístupovou cestu by ocenili nejen podnikatelé, kteří se v areálu usadili, ale zejména lidé, kolem kterých dnes nákladní auta projíždějí. A ztěžují jim tím život.

Úzká silnice, strmá a ještě navíc plná ostrých zatáček - tak vypadá jediná dostupná cesta vedoucí do areálu - na nebezpečnou situaci tu místní lidé upozorňují už několik let.

„Určitě nám to všem vadí. Auta tady jezdí ve dne v noci,“ popisuje paní Marie, kterou jsem zastihla v kopci při návratu z obchodu. Vůbec se tu necítí bezpečně: „Cesta je hodně úzká. V zatáčce prudce brzdí auta. Už jsme několikrát měli i nabouraný plot. Jsou to mnohdy dlouhá auta s návěsy. Vůbec nechápu, jak tu zatáčku můžou vybrat,“ říká.

Poblíž cesty je i dům s pečovatelskou službou. Řada seniorů chodí po cestě den co den dolů do centra obce, dodává ředitelka zařízení Štěpánka Beníčková: „Používají francouzské hole, chodítka. To, že se musí vyhýbat těm velkým nákladním autům, jim dělá značné potíže.“

Vyřešení situace by ocenili i podnikatelé. V areálu dnes sílí asi pět firem. Naděžda Babínská šéfuje jedné z nich, věnuje se mimo jiné odpadovému hospodářství: „Když tam potkáte kamiony, které sjíždí dolů, vy jedete nahoru, k tomu potkáte chodce, tak nemůžete vůbec nic dělat. A to nemluvím o situacích, kdy je náledí.“

Kvalitní dopravní spojení postrádá i vedení obce. A jedná proto se státem, aby se postavila nová přístupová cesta. Měla by vést mimo zastavěné území přes pozemky soukromého zemědělce.

„Podél lesa a zadní stranou. V tuto chvíli se v rámci pozemkových úprav tato cesta projektuje. Až budou zpracovány všechny tyto podklady, tak bude vydáno stavební povolení. Teprve potom bude moct pozemkový úřad žádat peníze v rámci programu rozvoje venkova. Určitou část by musela postavit obec za své peníze,“ říká starosta Roman Šťastný zvolený za Starosty a nezávislé.

Současně věří, že se během letošního roku podaří získat stavební povolení a v příštím roce se nová cesta postaví.

autor: aja
Spustit audio