Lidé v Olomouci musí počítat s dlouhým čekáním při vyřizování nového cestovního dokladu

28. červen 2017

Vyřizování cestovního pasu je letos o něco složitější. Jen na olomouckém magistrátu totiž úředníci registrují až o šedesát procent víc žádostí než loni. Ceny poplatků sice zůstaly stejné, lidé teď ale stráví na úřadě mnohem více času.

„Čekáme asi půl hodiny. Je tady hodně vydýcháno. Člověk si ale tu frontu musí vystát,“ říká pan Tomáše, který přišel i s celou svojí rodinou.

Fronty na vydání pasu jsou teď opravdu dlouhé. Pan Tomáš je ale s otevírací dobou úřadu spokojený.

„Přijde mi, že dostatečná je. Ono se jde i objednat, my to víme. Jenže teď byl nejbližší volný termín na konci července. My odlétáme v srpnu na dovolenou, takže už by to bylo na hraně. Vzali jsme si proto dovolenou a vyrazili jsme si tu řadu vystát. Počítáme s tím, že tak hodinu až dvě si počkáme,“ říká.

Všudypřítomný spěch doléhá i na úředníky a úřednice za přepážkami. Za sklem své přepážky to potvrzuje paní Veronika Šahániková: „Jedeme všechny přepážky, co máme k dispozici.“

Zdaleka nejvíc práce mají úředníci s focením malých dětí. Jen v Olomouci si letos v květnu podalo žádost o pas zhruba o šedesát procent lidí víc, než za stejné období loni. Důvod tohoto skokového nárůstu vysvětluje mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

„V roce 2012 začala platit povinnost, aby měli rodiče pro své dítě pas při cestě do zahraničí. Ten pas má omezenou dobu platnosti na pět let,“ říká.

Nejdelší fronty se podle ní u přepážek tvoří v 8 hodin ráno. Stává se tak, že úředníci proto musí někdy dočasně vypnout systém na přidělování pořadových lístků.

„Je to lepší zkusit třeba před polednem nebo využít pozdnějších odpoledních hodin,“ doporučuje Štědrá.

Úředníci proto doporučují rezervovat se k vyřízení své žádosti prostřednictvím internetu. Počet míst je tam ale omezený.

Spustit audio