Lidem ve čtyřech obcích na Olomoucku znovu neteče pitná voda

20. červen 2017

Naplnit vodou hrnec se stovkou vajec, druhý se základem na omáčku a znovu k cisterně. Nejen kuchařky ze školní jídelny v Jívové musejí pitnou vodu přinášet. Čtyři obce na Olomoucku mají problémy se zdrojem vody letos už podruhé.

Jejich zdroj řeku Bystřici zakalil před dvěma týdny silnější déšť. Letos už podruhé. Na jaře po prudkém tání sněhu si museli obyvatelé pro vodu s kanystry docházet více než měsíc.

Jitka Šperlíková z vodohospodářské společnosti otevírá kohoutek umyvadla na chodbě obecního úřadu v Jívové. S sebou má asi desítku skleněných a plastových různě velkých lahviček.

Do kontrolních nádobek nabírá technička bezmála dva a půl litru vody. Stejný postup ji čeká i v Hraničných Petrovicích, Horní Loděnici a Domašově nad Bystřicí. „Čtyři spotřebiště, devět cisteren, jedna úpravna a tři vodojemy,“ vyjmenovává.

A zítra ji stejné kolečko čeká znovu. Dokud nebudou vzorky v pořádku. Problémy s pitnou vodou mají vesnice letos podruhé. Pro vodu k cisternám už mají vyšlapanou cestu kuchařky z jívovské základní školy. Každý den chystají stovku obědů.

„Nosíme hodně vody pořád. Stalo se nám dokonce, že jsme museli čekat na vodu a neměli jsme z čeho vařit. Vaření se nám zdrželo a nebylo to tak, jak by to mělo být. Ta voda prostě chybí,“ krčí rameny při loupání vajec do koprovky kuchařka Vlaďka Čoková.

Situaci kritizuje i chalupář Ivan Klčo: „Je to ostuda tohoto století. Lítáme do kosmu a my tady pijeme kdoví jakou vodu. Je smutné, že se starostové těch obcí, kde to nefunguje, nedají dohromady a nepustí nějakou korunu na řešení.“

Podle nezávislého starosty Jívové Jana Pewnera nechaly obce společně zpracovat studii na další zdroj vody: „V katastru obce Hraničné Petrovice jsou navrženy tři vrty a v katastru obce Domašov nad Bystřicí je navržen jeden vrt, kde je očekávaná vydatnost vrtu více jak pět vteřinových litrů za sekundu."

Nad studií se obce příští týden sejdou se zástupci vodohospodářské společností. Doufají, že do té doby už jim z kohoutků znovu poteče pitná voda.

autor: mot
Spustit audio