Líný zedník Lorenc, nebo abbé z Rozmarného léta. V 93 letech zemřel herec František Řehák

29. červen 2017

Ve věku 93 let zemřel herec František Řehák, známý například z Rozmarného léta. Zahrál si v desítkách filmů, mezi které patří Slavnosti sněženek, Postřižiny nebo Skalpel, prosím. Snad všichni si ho ale vybaví z filmu Na samotě u lesa jako líného zedníka Lorence.

Jiří Menzel obsazoval Františka Řeháka skoro do všech svých filmů. Tím prvním bylo v roce 1967 Rozmarné léto.

Roli abbého měl původně hrát Otomar Krejča. Nakonec ale za sebe doporučil právě Řeháka, který v té době hrál v jeho Divadle za branou.

„Krejčova práce byla těžká a krutá. On herci neodpouštěl, byl nemilosrdný, herec musel až do mrtě, žádným podvůdkem nebo trikem si nepomohl," popsal Řehák.

Do Prahy si ale odskočil jen na pár let. Dlouhá desetiletí působil v Moravském divadle Olomouc. Svou statnou postavou a pronikavým pohledem byl předurčený k charakterním postavám, což prokázal třeba ve Smrti obchodního cestujícího.

Zahrál si ale i komediální postavy, například šaška v Shakespearově Večeru tříkrálovém. V televizi a ve filmu ztvárnil Řehák také historické osobnosti - Jana Masaryka a Josefa Čapka.

Herecká profese pro něj byla posláním, ke kterému patří i správné používání češtiny.

„Často mi lidi říkali, že mluvím spisovně a je to až nepřirozené. A vidíte, já řeknu nepřirozené, ne nepřirozený. To mě naučila Olomouc," vysvětlil v minulosti.

František Řehák odehrál víc než 6000 představení, před kamerou se naposledy objevil v roce 2009 v pohádce Láska rohatá.

autor: jht
Spustit audio