Modernizace úpravny vody v Jeseníku? Okolní obce ji podporují, město odmítá

27. červenec 2016

Jeseník kritizuje plán vodohospodářů modernizovat úpravnu pitné vody. Okolní obce se teď bojí, že z investice sejde. Podle nich je totiž současná úpravna vody v Bělé pod Pradědem časovaná bomba.

Jeseničtí vodohospodáři plánují výměnu zastaralé technologie a také navýšení výkonu. Úpravna zásobuje pitnou vodou 14 tisíc lidí v Jeseníku a okolí. V období sucha je často jediným zdrojem, na který se dá spolehnout. Záměr ale kritizuje největší akcionář společnosti - město Jeseník.

„Ta budova je stará padesát let. Mezi lety 1995 – 1997 se tady udělala fasáda, ale vůbec se nevyměnila okna. Střech je původní, rýny nám tečou, budova není zateplená, tvoří se nám tady v zimě rampouchy až na zem,“ říká Erich Knoblich, který pracuje v úpravně čtrnáct let.

Za tu dobu už řešil s kolegy nejednu závažnou havárii. A jak říká, v poslední době jich přibývá. Zastaralá je totiž i technologie: „Vidíte, že to potrubí je zrezivělé, i když se to natírá.“

Akciová společnost Vodovody a kanalizace Jesenicka chce úpravnu modernizovat. Náklady odhaduje na 45 milionů korun. Jenže podle vedení města Jeseník je investice příliš vysoká.

Úpravna vody v Bělé pod Pradědem

Starosta Adam Kalous z Hnutí Ano připojuje další výhrady: „Nelíbí se nám to, že by tam mělo dojít ke změně technologií a ke zvýšenému chemickému ošetřování pitné vody pro občany. Budou tam jiné prvky, chemické složení bude jiné. Neříkám, že bude špatné nebo zdraví škodlivé, ale proč bychom měli měnit chemické složení vody, která tady je 60 let a dávat tam nějakou chemii,“ ptá se.

Technický ředitel vodohospodářské společnosti Robert Černý ale oponuje: „Je to nesmysl, protože to dávkování je tam zejména kvůli tomu, abychom mohli zpracovávat i kalnou vodu a ty chemikálie dál do vody pouštěny nejsou. Ty zůstávají zachyceny na filtrech. Dále dávkování vápenného mléka je standardní. Devadesát procent úpraven aplikuje tuto technologii.“

Úpravna vody v Bělé pod Pradědem - Robert Černý

Ostatní obce v okolí Jeseníku rekonstrukci podporují. Teď se ale obávají, že Jeseník s nejvyšším podílem akcií ve společnosti plán zablokuje: „Samozřejmě víme, v jakém stavu ta úpravna je. Bojíme se toho. Naše obec je na tom závislá, takže kdyby netekla voda, tak by to pro nás byl problém. Máme z toho obavy,“ zdůrazňuje nezávislý starosta Bělé pod Pradědem Miroslav Kružík.

Úpravna vody v Bělé pod Pradědem

„Mohou přijít přívalové deště a v tu chvíli už ta úpravna nemusí stačit tu vodu upravit a může nastat problém. Podle mě je to časovaná bomba,“ dodává.

Vodohospodářská společnost doufá, že se s městem Jeseník co nejdříve dohodne. Nechce totiž propásnout šanci na získání dotace.

Úpravna vody v Bělé pod Pradědem
autor: aja
Spustit audio