Mohelnice otevře lidem lesní statek ve Stříteži. Zřídí v něm ekologické centrum

22. červenec 2017

Mohelnická radnice chce lidem zpřístupnit lesní statek ve Stříteži. Poslední dochovaná budova z někdejší osady má nalákat turisty, rodiče s dětmi i školy. Město sice každý rok části bývalé hájovny opravuje, zatím pro ni ale neměla využití. Během příštích několika let se z ní má stát středisko pro ekologickou výchovu.

„V jednom místě je tady prasklá zeď,“ ukazuje vedoucí mohelnické městské firmy David Wezdenko na místo v bývalé stáji, kde končí zeď a začíná strop. Kvůli propadlé stěně je tam několikacentimetrová mezera.

„Snažíme se, aby do toho nezatékalo. V přízemí je to trochu finančně náročnější. Předpokládaná částka na opravy je kolem dvaceti milionů,“ říká Wezdenko. Peníze bude město shánět postupně. Uvnitř by měly vzniknout učebny pro ekologickou výchovu a tabule s informacemi o rostlinách a zvířatech v okolí.

Jak uvedla nezávislá místostarostka Jana Kubíčková, statek by měl zároveň sloužit jako odpočívadlo pro turisty. „Budu mít velkou radost, když se to podaří. Chtěli bychom, aby statek našel využití. Lidé ho teď vidí jen zvenku. Je škoda nechat ho zavřený, mělo by sloužit lidem,“ dodala místostarostka.

Výstava na statku připomene místní příběh o Lišce Bystroušce

Jedno z největších lákadel má být výstava o Lišce Bystroušce. „Místní lesník, který tady kolem konce 19. století sloužil, našel opuštěné liščí mládě. To si ochočil a potom o něm vyprávěl malíři Lolkovi. V dnešní době je tento příběh zasazený do Hukvald a taky má Liška Bystrouška pomník v Bílovicích u Brna, ale ve skutečnosti pochází odsud,“ říká David Wezdenko.

Střítež u Mohelnice statek

Podle něj je statek v dobrém stavu. Předběžně odhaduje, že budou muset znovu postavit jednu zeď ve stáji a zbytek budovy stačí jen opravit.

autor: sol
Spustit audio