Moravské divadlo Olomouc dnes uvede premiéru komedie Vzpoura nevěst

15. září 2017

Úsměvem a humorem otevírá novou sezónu Moravské divadlo v Olomouci. První premiérou sezóny bude komedie Vzpoura nevěst. Navzdory názvu a tématu může podle autorek hra zaujmout i mužské publikum.

„Není důležité, jak vysoký máte dort, nebo jak dlouhou máte vlečku, ale jde o to, jak si ten okamžik užijete a jak to ‚ano‘ zazní,“ říká spoluautorka komedie a současně dramaturgyně činohry Michaela Doleželová.

Hra měla premiéru v roce 2013 v Moravském divadle Zlín a jejímu napsání předcházel jeden dámský večírek. „Někdy kolem půl jedné ráno se nám dámy svěřily, že mají příští rok volný turnus, a my jsme si řekly, že to tak nenecháme. Potom, co jsme si řekly různé historky a zážitky, jsme se s Jankou shodly, že bychom měly něco napsat. Vymyslely jsme Vzpouru nevěst a hned druhý den ráno jsme šly za tehdejším uměleckým šéfem Petrem Veselým a všechno jsme mu řekly. On byl nápadem tak nadšený, že jsme okamžitě začaly psát,“ vzpomíná Doleželová. Druhou autorkou je Janka Ryšánek Schmiedtová.

Jednu z klientek agentury hraje Daniela Krahulcová. „Je to taková dokonalá nevěsta, která má svatbu naplánovanou do posledního puntíku, sní o ní už od svých šesti let. Téma Vzpoury nevěst mě strašně chytlo, protože svatba mě zatím ještě čeká. Po všem tom zkoušení tady si říkám, že ta svatba je vlastně hrozný stres, ale na druhou stranu je to moc krásné,“ říká herečka.

Představí se i nová členka činohry Vendula Nováková

Návštěvníci komedie uvidí i novou členku činoherního souboru Vendulu Novákovou. Rodačka z Ostravy má za sebou angažmá v šumperském divadle i účinkování v Ostravě a Zlíně. Ve Vzpouře nevěst se ujala role slečny Marie: „Má problém se svou tchýní, proto přišla do té agentury, a taky má problém s přejídáním. Miluje řízky. Téma je mi blízké, i když bych služby takové agentury nikdy nevyužila, protože pro mě je to příliš velké haló.“

Premiéra vzpoury nevěst začíná v Moravském divadle dnes v 19 hodin. Další reprízy jsou na programu 18. a 23. září.

autor: bam
Spustit audio