Moravskou filharmonii povede nový ředitel. Do výběrového řízení se přihlásilo sedm uchazečů

16. srpen 2017

Přihlášky do konkurzu na ředitele Moravské filharmonie Olomouc už má na stole výběrová komise. Dosavadní šéf Vladislav Kvapil rezignoval po čtyřiadvaceti letech na nátlak odborů. Zatím funguje jako zastupující ředitel. Jeho nástupce by měla komise vybrat koncem září.

Novou sezónu Moravské filharmonie zahájí Václav Hudeček a měla by být už pod řízením nového ředitele. Do konkurzu se podle náměstka primátora za ČSSD Pavla Urbáška přihlásilo sedm uchazečů. „Neznám konkrétní jména, ale podle toho, co vím, jsou to opravdu zájemci z celé republiky,“ uvedl náměstek.

Dále upřesnil, jak bude výběrové řízení vypadat. „Zkontrolujeme, jestli uchazeči odpovídají vypsaným podmínkám, a poté proběhnou psychologické testy. Pokud by všichni čtyři uchazeči vyhovovali stanoveným podmínkám, předstoupili by všichni před výběrovou komisi,“ dodal Urbášek.

Mezi zájemci o ředitelský post může být znovu i Vladislav Kvapil, odmítl ale situaci komentovat: „Omlouvám se, ale vzhledem k minulým zkušenostem se nebudu vyjadřovat, jestli jsem se do výběrového řízení přihlásil, nebo ne.“

Dosavadní ředitel odstoupil na nátlak odborů

Proti jeho řízení Moravské filharmonie dlouhodobě protestovaly odbory. Upozorňovaly na pochybení v manažerské činnosti. Hrozba demonstrací části muzikantů nakonec vyústila v rezignaci Vladislava Kvapila. Odbory si pak daly podmínku, požadovaly zastoupení ve výběrové komisi, jak potvrzuje odborový šéf Vojtěch Pospíšil.

„Členská základna hlasováním vybrala kolegu Jakuba Látala, zástupce koncertního mistra. Není sice odborářský funkcionář, ale poté, co se situace vyhrotila, jsme chtěli ve výběrové komisi někoho, kdo bude přijatelný pro politiky i drtivou většinu orchestru. Budeme tam mít mladého, schopného kolegu,“ říká Pospíšil.

Čtěte také

Zřizovatelem Moravské filharmonie je město Olomouc, výběrové řízení ale dalo podle Pavla Urbáška do rukou externí firmě: „Vzhledem k situaci, které v Moravské filharmonii panovala, jsme se chtěli vyhnout jakýmkoliv podezřením, že výběrové řízení dopředu směřuje ke konkrétnímu uchazeči. Firma dělá veškerou administraci kolem výběrového řízení.“

Rada města Olomouce pouze stanovila podmínky. „Žádáme především vysokoškolské vzdělání uměleckého, právního nebo ekonomického směru a minimálně tříletou praxi ve vedoucí funkci,“ zmínil Urbášek.

Výběrová komise se sejde koncem září

Vybírat bude desetičlenná komise. „Komise je složená ze zástupců Rady města Olomouce, je tam současně jeden zástupce opozice, dále zástupce odborové organizace Moravské filharmonie a je tam také odborná část, kterou tvoří ředitelé regionálních filharmonií a odborník z Univerzity Palackého,“ vyjmenovává náměstek primátora.

Ať už do nové sezóny nastoupí Moravská filharmonie s novým či staronovým ředitelem, jméno vítěze výběrového řízení bychom měli znát po 21. září. Nadcházející 72. sezónou se s orchestrem rozloučí šéfdirigent Petr Vronský. Jak už dřív potvrdil, s orchestrem chce nadále spolupracovat.

autor: bam
Spustit audio