Mráz zkomplikoval život přibližně tisícovce obyvatel Přerova. Netekla voda

14. leden 2017

Kbelíky a hrnce s vodou alespoň na splachování si v noci ze čtvrtka na pátek museli připravit stovky přerovských domácností. Mráz poškodil na několika místech ve městě vodovodní potrubí a tisícovku lidí odřízl od pitné i teplé vody. Podobný scénář se opakuje každou zimu, může za to podle vodohospodářů staré potrubí. V extrémním počasí praská. Bez vody byla mateřská škola i obchodní zóna.

„Lidé, kteří se ocitli bez vody, měli možnost nabrat si vodu z cisterny, která byla přistavena,“ dodává tisková mluvčí magistrátu Lenka Chalupová. Na místě se snažili závadu odstranit vodohospodáři.

„Nepodařilo se nám zjistit správné místo a museli jsme se posunout o dva metry dál. Byla tady díra, my tomu říkáme taverna, kde voda naráží a na tom asfaltu to není slyšet. Tak jsme se minuli o dva metry. Je potřeba najít to místo, kde ta porucha je,“ vysvětluje mistr Vodovodů a kanalizací Přerov Lubomír Král.

„Je to voda, která je rozprostřená v podloží. Jsou tady štěrkopísky, tak to nateklo právě do toho podloží a je to celé nasáklé,“ ukazuje.

Podle Krále se podobné havárie stávají každý rok, staré potrubí nevydrží silné mrazy. „To jsou ještě taková ta méně kvalitní potrubí. Jsou z šedesátých, sedmdesátých let. Opravili to litinovým třmenem. Podle výrobců vydrží tak čtyřicet let. Bude se to všechno muset vyměnit,“ dodává mistr, zatímco bagr už zasypává jámu. Voda v domácnostech opět teče.

autor: tas
Spustit audio