Muzeum moderního umění nabízí erotické kresby umělce Marka Marka. Tvořil je v mobilu

12. únor 2016

Kavárna Muzea umění v Olomouci nabízí novou výstavu erotických kreseb výtvarníka Marka Marka. Vznikaly v mobilním telefonu, odkud je autor exportoval do počítače a zvětšil.

„Autor Marek Marek je někdo, koho já sám osobně neznám. Nikdy jsem ho neviděl. Ta geneze je taková, že se mi ozval před půl rokem, jestli bychom nevystavili jeho věci. Když jsem mu na to kývl, tak on najednou cukl, že ne. Po jednom telefonátu jsme se teda domluvili, že nakonec tu výstavu uskutečníme,“ odhaluje tajemné zákulisí vzniku této netradiční výstavy kurátor David Hrbek.

Překvapená byla ale i jeho žena Karolína: „Já jsem byla požádána, abych na vernisáži pronesla úvodní slovo, což pro mě taky bylo překvapení, protože taky autora neznám. Jenom mi to bylo zprostředkováno, že je to jeho výslovné přání. Zřejmě tady byl před rokem na jedné akci Co zbylo z boubelek a slyšel mě, jak jsem uváděla, takže to je zřejmě ten důvod.“

Víc než třicítku obrázku si prohlédla a jak říká, oceňuje především hravost tvorby autora: „Myslím, že ty obrázky jsou opravdu s nadsázkou, jsou hravé. Proč ne? Proč si do mobilu nekreslit cokoliv?“

Marek Marek: Mobilní erotikon

Autor chtěl obrázky umístit v ložnici, nebo aspoň v místnosti, kde se dá zdřímnout. David Hrbek pro ně našel místo alespoň v kavárně Muzea umění. Zajímavá je i technika, kterou autor Marek Marek kresby z mobilu přenášel.

„Nechal to přenést na tenký kus plechu, který má zhruba formát A5, takže vznikly takové reliéfy na tom plechu. Je to taková plastická kresba. Ten reliéf není o moc větší než samotný displej toho mobilu, na který kreslil. Jsou to de facto miniatury, ale tím, že jich je 36 v jedné řadě vedle sebe, tak si myslím, že to bude moc zajímavý pohled,“ dodává David Hrbek.

autor: bam
Spustit audio