Na chodníku stojí a chátrá přes rok. Přesto se ho město nemůže zbavit. Nejde totiž o vrak

28. květen 2017

Auto bez oken a značek stojí už více než rok na frekventované ulici v Olomouci přímo na chodníku před obchody. Lidé si stěžují. Úředníci ale jeho odtah nenařídí, není to podle nic vrak.

Stará, nabouraná nebo rozbitá auta odstavená na silnicích a parkovištích představují pro obce problém. Pokud jejich majitel nereaguje, jen velmi těžko se jich zbavují. A tak některé vozy blokují místa dlouhé měsíce. Úředníci totiž jen velmi složitě rozhodují o tom, které auto je možné odtáhnout.

„Na tom chodníku je od března loňského roku. Předtím byl asi tři měsíce na parkovišti,“ říká Martin Hnilica, který má na vrak auta výhled z obchodu, ve kterém pracuje.

„Na začátku to bylo docela hezké auto. Dali tam pokutu a po roce a půl to vypadá takto. Kousek dál je další vrak, který má propadlou technickou ke konci loňského roku, tak to tady majitel nechal. Lidi si toho všimli a už to začali demolovat,“ ukazuje.

Jak to s podobnými případy funguje, vysvětluje mluvčí městské policie Petr Čunderle: „Pokud městská policie přijme oznámení od občanů, že je někde vozidlo, o kterém si myslí, že je vrak, přijede na místo hlídka a zjistí, zda vozidlo vykazuje známky vraku.“

Odstavené auto v Olomouci

Jenže ne každé nepojízdné auto je vrak. „To vozidlo musí mít část konstrukce nebo mechanismu v takovém stavu, že je nutná výměna nebo oprava,“ dodává Čunderle.

A to je podle úředníků právě problém zničeného vozu na Wolkerově ulici. Zkrátka ho nepovažují za vrak. A tak ho neodtáhnou.

„V případě tohoto vozu již proběhla celá řada poměrně dlouhých a legislativně náročných šetření. V tomto případě silniční správní úřad říká, že se o vrak nejedná. Z tohoto důvodu zatím auto zůstává tam, kde je,“ vysvětluje mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Auto stojí na chodníku, který patří městu. „Magistrát může postup silničního správního úřadu jako státního orgánu napadnout. Pak se samozřejmě rozbíhá odvolací proces,“ dodává Štědrá s tím, že se ani po roce nepodařilo dohledat majitele auta.

Odstavené auto v Olomouci
autor: tas
Spustit audio