Na Javornicko se stále vracejí odsunutí sudetští Němci. Je to naše domovina, říkají

5. září 2017

Na Jesenicku žili jako malé děti, po druhé světové válce ale museli své domovy opustit. Dnes se jako penzisté sudetští Němci do svého rodného kraje vracejí. Někteří dokonce pravidelně a třeba i se svými dětmi nebo vnoučaty. Stále totiž region vnímají jako svou domovinu. Na stálo by se ale vrátit nechtěli.

Bylo mu sedm, když musel společně s dalšími sudetskými Němci opustit domov. V roce 1990 svůj rodný dům v Travné opět navštívil. A od té doby jezdí na Javornicko pravidelně. Dnes, po více než 70 letech, míří Rudolf Tinter do domu svých prarodičů. „To už všechno vlastní jiní lidé, takže musím respektovat jejich soukromí,“ říká.

U své babičky a dědy v Bílé Vodě byl jako malý chlapec každý týden. A i když nedostal příležitost se podívat dovnitř do bytu, vzpomínky ožily: „V roce 1945, na konci války, vpadli do bytu mého dědy ruští zajatci. Vybili mu všechny zuby a slíbili mu, že přijdou na druhý den znovu. Tak děda vyskočil z okna dolů za tuhle zídku a zůstal za ní tři dny, než Rusi odešli."

Rudof Tinter přijel na Javornicko se skupinou dalších asi 15 Němců. Během několika dní objeli všechny vesnice v okolí.

Natrvalo se do Česka stěhovat nechtějí

„Pořád vnímají to Javornicko jako svoji domovinu,“ komentuje nezávislý starosta Bílé Vody Miroslav Kocián. Ne každý ale vítá Němce s úsměvem. „Samozřejmě jsou lidé, kteří se k tomu staví skepticky, ale na druhou stranu jsou lidé, kteří nemají problém je pustit do domu. Někteří udržují kontakt a píšou si třeba na Vánoce nebo Velikonoce,“ dodává starosta.

Rudolf Tinter

Po návštěvě domu svých prarodičů se Rudlof Tinter vypravil i na obecní hřbitov, kde jsou jeho příbuzní pochovaní. Nikdy ho prý nenadalo, že by se do svého rodného kraje vrátil natrvalo. „Jedné věci nerozumím. Češi mají pořád strach, že se sudetští Němci vrátí - není to tak. Žili jsme tady přes 800 let, budovali jsme tento kraj. Po válce jsme se úspěšně integrovali v západním Německu a nikdo se nechce vracet," říká Tinter.

Dnes bydlí asi 30 km od Stuttgartu a vede muzeum, které sdružuje bývalé obyvatele Javornicka. Ve sbírce mají přes 500 exponátů a asi 1500 knih a spisů, které se jim po odsunu z Česka podařilo zachránit.

autor: aja
Spustit audio