Na Olomoucko zabloudil samec losa evropského. Ochranáři vyzývají místní obyvatele k opatrnosti

26. říjen 2017

Na Hané se pohybuje samec ohroženého losa evropského. Zvíře zřejmě zabloudilo cestou na jih. Ochranáři varují tamní obyvatele, aby se k němu nepřibližovali. K opatrnosti vyzývají také řidiče. Případná srážka by pro ně nemusela skončit dobře.

„Tady u té značky přeskakoval přes cestu. Každý zastavoval a fotil si ho,“ popisuje Jan Pelikán, se kterým jsme se setkali na benzínové pumpě v Drahanovicích. Právě tady spatřil losa evropského na vlastní oči.

Odsud se zvíře přesunulo k Těšeticím, kde ho viděl myslivec Emil Molnár. „Je to dvou- až tříletý samec o váze 300 až 400 kilo. Nic krásnějšího jsem ještě neviděl. Je vysoký, kdybych se k němu postavil, u mé brady by mu začínalo břicho. Nikdy by mě nenapadlo, že na Hané potkám losa,“ komentuje myslivec.

Se zoologem Jiřím Šafářem z Agentury ochrany přírody jsme se zastavili pod dálničním obchvatem Olomouce. Tady viděli losa naposledy. „Losa jsme už nezastihli, nicméně našli jsme stopy,“ dodává ochranář.

Původně los mířil na jihozápad

Na Hanou los zřejmě zabloudil, jak vysvětluje Šafář: „Postupoval směrem od Boleslavi na Prahu, u Prahy se otočil směrem na východ. Původně šel, jak chodí všichni losi, na jihozápad.“

Agentura ochrany přírody jeho kroky pečlivě sleduje. „Je to zvláště chráněný druh kategorie silně ohrožený. Navíc se pohybuje po komunikacích. Srážka s takhle velkým zvířetem může být pro řidiče fatální, stejně jako pro to zvíře. Bylo by ideální, kdyby to teď zatočil podél Moravy a dostal se do Zástudánčí, kde už jsou trochu rozsáhlejší lesy, a pak na Buchlovsko nebo do Karpat,“ říká Jiří Šafář.

Současně varuje, aby se lidé ke zvířeti příliš nepřibližovali. Los přirozeně není agresivní, pokud se ale bude cítit ohrožený, může zaútočit.

autor: mot
Spustit audio