Na přerovské Laguně by měl vzniknout prostor pro vodní lyžování. Lidé proti návrhu podepisují petici

21. duben 2017

Jako vtip nebo úlet přijali někteří obyvatelé Přerova zprávu o tom, že dvouhektarový rybníček Laguna kousek od centra bude možné využívat k vodnímu lyžování. Záměr ale už schválili radní a teď proti němu lidé podepisují petici.

Těch, kteří ji podepsali, jsou stovky. Protestují tak proti sportovním aktivitám v městské přírodní rezervaci Žebračka. Nelíbí se jim, že město tam pronajalo tamní rybník Laguna soukromému investorovi, který tam chce provozovat vodní lyžování. Proti jsou i místní rybáři a další ekologové.

„Prakticky to nám rybářům sebere vodu. A to je po chytání,“ říká Vladimír Čejkovský, rybář, který k Laguně se svými pruty chodí chytat každý den. Svoje jméno tak na podpisových arších proti vodnímu lyžování zapsal mezi prvními.

Jen kousek od něj má své pruty nahozené Petr Bareňák. Sedí v židličce a spokojeně pozoruje splávek. Taky on petici podepsal: „Rybáři o tom vědí, takže jsme se dali dohromady, z místních s tím nikdo nesouhlasí.“

„Brněnský podnikatel se rozhodl, že natáhne lano napříč Lagunou. Už deset dní sbírám podpisy, zatím jen dva lidé mi řekli, že to bude dobré,“ říká Ivana Ďuričková, iniciátorka petice.

Rybář na přerovské Laguně

„Aby na tomto území byl realizovaný podnikatelský záměr a zlikvidoval tak jediné klidné území, to mi připadá jako úlet,“ nepodporuje Josef Chytil z Moravské ornitologické stanice vodní lyžování na laguně.

Rada města ale už pronájem soukromému podnikateli schválila. Na pět let. Náměstek primátora Pavel Košutek z Hnutí ANO přesto tvrdí, že smlouvu ještě nepodepsali a rozhodnutí tak není definitivní: „Pokud přijde písemná žádost, tak se tím rada bude znovu zabývat, projedná to a zaujme stanovisko.“

Petici proti vodnímu lyžování na Laguně už podepsalo na sedm stovek lidí. Ivana Ďuričková ji chce předat městským zastupitelům na veřejném jednání příští týden.

autor: kra
Spustit audio