Na prostějovské nádraží se vrátí policisté. V opravené budově budou mít novou služebnu

18. září 2017

Prostějovští policisté se vrací na tamní hlavní nádraží. Domluvili se se Správou železniční dopravní cesty a přestěhují na podzim jednu ze svých služeben přímo do staniční budovy. Tam už kdysi policisté sídlili, kvůli nevyhovujícím prostorám ale odešli. Město je za takovou změnu rádo a slibuje si zvýšení bezpečnosti v této lokalitě.

Blížící se dokončení oprav nádražních budov v Prostějově znamená, že už brzy se do stanice vrátí také policie. „Obvodní oddělení Prostějov 2 v nádražních prostorách sídlilo už v letech 1998 až 2010. Tuto budovu policie opustila zejména z důvodu rozlohou nevyhovujících prostor,“ vysvětluje policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Po rekonstrukci za osm milionů korun se ale situace změnila. Na nádraží tak bude sídlit hospodářská kriminálka i odbor kriminalistické techniky. „Nabídka ze strany Správy železniční dopravní cesty přišla v době, kdy jsme řešili nevhodných prostor v objektu ve Vrahovicích. Tam v současnosti sídlí několik oddělení,“ doplnila Dolejšová.

Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřiny Šubové může návrat policistů také pomoci nádraží oživit. Železniční stanice v menších městech totiž nelákají obchodníky. To se ale může změnit. „Je to jedna z cest, kterou chceme jít. Za úředníky chodí občané, ti se budou na nádraží zdržovat a ten pohyb na nádraží může být samozřejmě zajímavější i pro případné obchodníky,“ uvedla Šubová.

Město doufá ve zvýšení bezpečnosti v okolí nádraží

Zprávu o návratu policistů na nádraží město velmi uvítalo. „Je to fantastické, protože v blízkosti nádraží se pravidelně scházejí osoby, které mají problémy se zákonem. Doufáme, že služebna Policie České republiky na hlavním nádraží těmto nekalým činnostem zabrání,“ říká sociálnědemokratická primátorka Alena Rašková.

Novou služebnu předají železničáři policistům slavnostně na konci září. Opravené prostory jim dají k dispozici zadarmo.

autor: tas
Spustit audio