Na protest zůstalo ve středu v Olomouckém kraji zavřených na 300 ordinací praktických lékařů

19. říjen 2017

Očkování, preventivní prohlídky ani akutní ošetření. Pacienti téměř sedmi tisíc praktických lékařů se během včerejška péče dožadovali marně. Praktici stávkovali kvůli údajnému podfinancování svých ordinací. Vadí jim návrh úhradové vyhlášky, který od ledna počítá s povinným zavedením elektronických receptů.

Zamčené dveře ordinace nepříjemně překvapily Antonína Kutláka. Ke své praktické lékařce v centru Olomouce přišel na kontrolu po operaci žlučníku. „O protestu jsem už dřív něco zaslechl, ale že to je zrovna dnes, jsem si neuvědomil. Jedu sem z Bruntálu 50 kilometrů a tady zavřeno,“ komentuje.

S nepořízenou odcházel i pan Tomáš: „Potřebuju vyplnit lékařský posudek, abych mohl zítra nastoupit do práce. Takže dnes se mi to fakt nehodí. Teď nevím, co dělat. Asi zavolám do firmy a zeptám se, co dál. Je to závodní a současně moje doktorka.“

Ordinaci doktorky Hany Tiché navštíví každý den 170 pacientů. Tentokrát se její péče nedočkali. Místo toho vyrazila na kontrolu dodržování hygienických předpisů do panelárny v průmyslovém areálu. „Jsme na armovně, je tady riziko hluku. Ohýbají se tu tyče, které se dávají do panelů, aby ten panel lépe držel,“ popisuje lékařka pracoviště.

Vzápětí kontroluje jednoho ze zaměstnanců: „Ochranné pracovní pomůcky – sluchátka nosí, rukavice má. Takže v pořádku.“

Stávka praktických lékařů - leták

Pracovníci armovny odmítali nosit sluchátka, firma proto přišla s elegantním řešením. „Ta sluchátka mají v sobě rádio. Najednou je chlapi nosí, dokonce s nimi sedí na obědě,“ říká bezpečnostní technik Petr Jureček.

„Nikdy ordinaci nezavíráme, tohle je opravdu poprvé po 20 letech,“ dodává Hana Tichá. Bez lékařské péče zůstaly pacienti bezmála 300 ordinací v Olomouckém kraji.

autor: mot
Spustit audio