Na první pohled připomíná mořskou hvězdici. Původně australská houba se stále častěji vyskytuje u nás

24. srpen 2016

Na první pohled připomíná mořskou hvězdici. S rudými chapadly pokrytými černými tečkami. To jsou typické znaky houby, jejímž domovem je třeba Austrálie. Teď ji lidé stále častěji objevují i u nás. Třeba na zahradách.

Chtěli v klidu posnídat na zahradě. Místo jídla ale Danu a Radka Pechovy zaujala zvláštní rostlina. Jakýsi velký červený květ s chapadly. Záhadu nakonec rozluštil mykolog.

Pechovým u chalupy v Boříkovicích na Šumpersku uprostřed trávníku vyrostla exotická houba ze země protinožců, z Austrálie. Poprvé se u nás objevila před půlstoletím, teď už na ni narazíme mnohem častěji.

Manželé si na kolenou a pěkně zblízka prohlíží svůj objev, který připomíná mořskou hvězdici. Ostře červenou, s černými skvrnami. Silný zápach přitahuje hejna much. Všimli si také podivných béžových kopečků, jakoby kolem rostly malé žampiony. Dana Pechová na podobný nález na zahradě u chalupy ještě nenarazila.

Záhadu osvětlí na druhý den přerovský mykolog Milan Plášek. „Toto je jasné. Je to květnatec archerův. Je to houba, která je sem do České republiky zavlečená někde z Austrálie. Celkem dobře se šíří,“ vysvětluje.

květnatec archerův

K nám se houba dostává společně se substrátem dovážených rostlin, dodává. Odhaluje i záhadu světlých kopečků, které jsme u houby objevili: „Má to kožovitý povrch, potom praskne a vyrůstají z toho ta ramena té houby.“

I pro typický hnilobný zápach má vysvětlení: „Ta houba má v tom povrchovém slizu na těch ramenou výtrusy. Ty se musí nějak šířit. Ona tím zápachem přitahuje mouchy a hmyz, který to pak tímhle způsobem šíří.“

Manželé měli štěstí. Houba totiž v plné kráse vydrží sotva pár hodin. Pak splihne a sesychá.

autor: zem
Spustit audio