Na tři klavíry si můžete letos zahrát v olomouckých ulicích

4. červenec 2015

Do olomouckých ulic se i letos vrátila piana. Hrají na ně děti i dospělí, tancuje se u nich. Prostě šíří dobrou náladu.

Nebylo by to ale možné bez party nadšenců, kteří těmto nástrojům obětují volný čas, dokáží je naladit i spravit a nebojí se ani vyhrnout si rukávy a klavíry přestěhovat.

V Olomouci si letos můžete zahrát na tři piana. Jedno zůstává v altánu ve Smetanových sadech, druhé na Svatém Kopečku. Růžové loni umělci pomalované piano se přemístilo na břeh řeky Moravy. Za sebou nemá jednoduché období. V zimě se totiž v Mastných krámech stalo terčem vandalů.

„Někdo ho povalil, trošku si po něm poskákal, prorazil zadní stěnu, rozbil židli, víko od klaviatury odtrhl. Docela dostalo zabrat, ale bude zase sloužit,“ říká Daniel ševčík.

Piano pečlivě zkoumá Michal Hirner: „Klavír má trošku rozbitou i mechaniku, pár kláves bude potřeba opravit. Baví mě to. Klavír má průměrně v souhrnu 1000 součástek. Jsou tam kladívka, podnos kladívek, lišta. Všechno je tam osmdesátkrát, tak jak je kláves. Jednou za dva týdny se na to jdu podívat.“

V Olomouci se o piana stará pět nadšenců. „Nejnáročnější je stěhování, ladění. Akce kolem toho už tak náročné nejsou. Je to spíš radost,“ říká Daniel Ševčík.
„Je to hezké. Člověk jde venkem a slyší klavír na ulici a pak zjistí, že si navíc ještě může zahrát,“ doplňuje Michal Hirner.

autor: rak
Spustit audio