Na třídě 1. máje vyrostly trolejové sloupy. Podle místních narušují ráz centra Olomouce

21. červenec 2017

Několikaměsíční generální rekonstrukce ulice 1. máje v Olomouci vrcholí. Oprava nejstarší části tramvajové tratě zrušila původní ukotvení trolejí na domech a nově silnici lemují vysoké sloupy. Lidem se nelíbí, že ruší tradiční historický ráz centra Olomouce. Město ale tvrdí, že v tuto chvíli už se s tím nedá nic dělat.

„Třicet let přemýšlím o tom, jaké to bude, až bude tato lokalita zrekonstruována. Bohužel se budu muset smířit s tím, že dalších třicet let budu žít tady na této trati. Rozhodně ne v ulici, která by byla příjemná k pobývání,“ stěžuje si místní obyvatel Alexandr Jeništa a rozhlíží se po ulici 1. máje, na které vyrostl doslova les trolejových sloupů.

Je to páteřní ulice, která vede přímo do historického centra Olomouce. Kvůli rekonstrukci tramvajové trati se tu opravuje celé podloží a sedm měsíců tudy neprojede městská doprava ani auta. Před pár dny na okrajích silnice překvapily místní nové sloupy trolejového vedení.

„Problém je v tom, že trolejové vedení bylo od elektrifikace olomouckých tramvají umístěno na fasádách okolních domů. Nově jsou podél trati přímo v městské památkové rezervaci postaveny trakční sloupy, jaké známe z drážních staveb. Město projekt zdůvodňuje tím, že majitelé domů nesouhlasí s ukotvením trolejí ve fasádě,“ říká Jeništa.

Mohutné sloupy například ruší tradiční souběh ulic u hotelu Palác. „V ulici Komenského je zcela narušen pohled na průčelí pravoslavného chrámu svatého Gorazda,“ dodává Alexandr Jeništa.

Vedení města nechce nic měnit, opozice protestuje

Město jako investor projektu argumentuje, že jiný způsob ukotvení nebyl v době schvalování schůdný. „Věřím, že to řešení, které bylo zvoleno, bylo v té době opravdu jediné možné a vhodné. Vzhledem k tomu, že ta akce je už v takové fázi, lze těžko řešit tak rozsáhlé změny,“ uvedl náměstek primátora z ČSSD Filip Žáček.

Olomouc trolejové sloupy

S tímto stanoviskem se nechce smířit opoziční zastupitel za hnutí ProOlomouc a architekt Tomáš Pejpek. Na srdci mu leží především sloup v budoucí zatáčce tramvajové trati, který brání ve výhledu na pravoslavný chrám. „Všichni to asi přehlédli a teď jsme se zděsili, co tam vidíme. Tak to opravdu nemůže zůstat, protože to degraduje hlavní průhled historickou osou Olomouce,“ oponuje Pejpek.

Tomáš Pejpek tvrdí, že opozice bude tlačit na radnici, aby i takto složitý problém vyřešila. Na řadu by podle něj měli přijít projektanti, kteří stavbu nejlépe znají.

autor: bam
Spustit audio