Na víkend se z Ameriky vrací do loštické synagogy původní Tóra

6. srpen 2016

Do synagogy v Lošticích se vrátila původní Tóra, kterou tamní rabíni používali už před třemi sty lety. Ona i desítky dalších svitků se ale po druhé světové válce dostaly až za oceán a dnes z ní čtou rabíni v americkém Illinois.

Jedna z mladinkých členek tamní židovské obce se proto rozhodla, že Tóru na víkend přiveze a v Lošticích bude mít bat micva, tedy židovský obřad náboženské dospělosti.

„My jsme si mysleli, že ta Tóra je z konce devatenáctého století, ale specialisté z londýnské Westminster Synagogue podle stylu písma stanovili, že je nejméně tři sta let stará. V roce 1940 nacisté uzavřeli loštickou synagogu a odeslali předměty včetně Tór do Prahy. V roce 1964 tehdejší československá vláda vydala příkaz, a Tóry byly prodány do Anglie. Majitelem se stala Westminster Synagogue, která ty svitky z Čech a Moravy půjčuje kongregacím po celém světě,“ vysvětluje Luděk Štipl ze sdružení Respekt a tolerance, které mapuje historii židovských obcí na Mohelnicku.

Synagoga v Lošticích

Co pro loštickou synagogu znamená několikadenní návrat této Tóry?

„Je to pro nás velká čest. Víme, že někdo za oceánem má takový krásný vztah k naší historické budově. A šestnáct lidí váží cestu a platí letenky, jenom aby si mohli udělat svátek u nás v synagoze,“ oceňuje Luděkl Štipl.

Tóru s sebou přivezli členové židovské kongregace z amerického Illinois. Jedno z tamních děvčat se rozhodlo, že svůj bat micva, tedy obřad náboženské dospělosti, chce mít právě tady.

„Vyprávěl mi o tom náš rabín, když má sestra měla obřad dospělosti. Četl tam ze stejné Tóry, a přišlo mi to jako skvělý nápad. Moje rodina a hlavně babička mě brala do muzea v Chicagu, které připomíná vyvražďování židů za druhé světové války. Říkala jsme si, že to bude velice výjimečné, když přivezeme Tóru sem,“ říká dvanáctiletá Morissa.

Loštická Tóra se ovšem ve zdejší synagoze dlouho nezdrží. Návštěva z Ameriky si ji odveze zpátky už v neděli.

Synagoga v Lošticích
autor: sol
Spustit audio