Na zámku v Javorníku vystavují historické pokojíčky pro panenky. Učily dívky péči o domácnost

30. červenec 2017

Prohlídka zámku či hradu nemusí být pro děti vůbec nudná. Každý rok vymýšlejí kasteláni nové aktivity, aby malé návštěvníky co nejvíce zaujali. V Javorníku na Jesenicku letos lákají na hračky našich prababiček. Jednou z kuriozit jsou panenky, které se podobají manželce Klementa Gottwalda.

Třetí patro Jánského Vrchu je přes sezónu otevřené pouhé čtyři měsíce. Okruh nabízí prohlídku hostinských pokojů, ve kterých kdysi bydlel i hudební skladatel Karl Ditters z Dittersdorfu. K tomu si lidé mohou prohlédnout i sezónní výstavu. Letos vsadila správa javornického zámku na historické pokoje pro panenky.

Skupinku dětí s jejich prarodiči provází Jana Bradová. Upozorňuje je zejména na hračky, které v minulosti připravovaly dívky na praktický život. Díky nim se naučily třeba žehlit, vařit nebo šít. „Když se dobře podíváte, jsou tam kamna, na kterých se dalo vařit. Je tam žehlička, do které se vkládalo nažhavené železo, takže byla funkční. Je tady také sušák. Dívky tímto byly vedené k tomu, aby se naučily být dobrými hospodyňkami,“ komentuje Bradová.

Další průvodkyně Lucie Jašová vzápětí ukazuje vitrínu se sérií plastových panenek. Mají stejný obličej a podle Jašové jsou jednou z kuriozit výstavy: „Je jich tady pět. Jsou to panenky, které byly vyrobeny v 50. letech 20. století firmou Technoplast. Tyto panenky se liší pouze velikostí, ale obličej mají naprosto stejný. Autoři, kteří vyráběli tyto panenky, se nechali inspirovat Martou Gottwaldovou a tento obličej ji připomíná.“

Vybavení třetího patra vypadá neudržovaně, i v tom je ale jeho kouzlo, zdůraznila kastelánka zámku Kateřina Danielová. „Na třetím patře je zajímavé to, že je tady všechno původní. Textil, záclony, tapety. I když to třeba není v dobrém stavu, je to hodnotné,“ říká.

Třetí patro zámku Jánský Vrch mohou zájemci navštívit ještě v následujících dvou měsících.

autor: aja
Spustit audio