Na železničním přejezdu v Olomouci se srazily vlak a nákladní auto. Nehoda si vyžádala devět zraněných

20. září 2017

Na železničním přejezdu v Olomouci se ve středu brzo ráno srazil vlak s nákladním automobilem. Podle informací policie se zranilo devět cestujících z vlaku, jejich zranění nebyla vážná. Auto zřejmě vjelo na přejezd, když svítila světelná signalizace, řekla policejní mluvčí Tereza Neubauerová. Při nehodě vznikla škoda zhruba 1,6 milionu korun. Provoz na železnici byl už obnoven a místo nehody bylo zprůjezdněno pro automobilovou dopravu i tramvaje.

Nehoda se stala před 05:00 v Olomouci na Bělidlech v ulici Divišova. „Na místě jsou profesionální hasiči z Olomouce a hasiči Správy železniční dopravní cesty. Obě vozidla zajistili proti vzniku požáru a pomáhali s přestupem zraněných cestujících do přistavené tramvaje, kde si je přebírala zdravotnická záchranná služba," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala se s nákladním vozem srazil osobní vlak jedoucí z Moravského Berouna do Olomouce. Nehoda se stala na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, sdělil Drápal.

„Je to železniční přejezd těsně po výjezdu z olomoucké hlavní stanice směrem Velká Bystřice. Je to přejezd, kde jezdí i tramvaje směr Pavlovičky v Olomouci. Řidič kamionu cizí státní příslušnosti vyjel na přejezd v době, kdy jasně byla přejezdová signalizace v činnosti,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Správy železniční cesty Kateřina Šubová. Podle ní jel vlak v době nehody rychlostí asi 38 kilometrů v hodině.

Podle Drápala se zranilo devět lidí z vlaku. „Při nehodě se zranilo pět mužů a čtyři ženy. Odvezli jsme je všechny na urgentní příjem olomoucké fakultní nemocnice. Šlo naštěstí o lehká zranění, utrpěli pohmožděniny končetin a hrudníku," řekl později ředitel krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Vlaky mezi Olomoucí a Velkou Bystřicí nejezdily, cestující museli využít náhradní autobusovou dopravu, vyplývá z informací na webu Českých drah.

„Zahájení odklízecích prací očekáváme po povolení Drážní inspekce do hodiny. Tramvaje směr Pavlovičky nejezdí, silniční dopravu řídí na místě policie," doplnila mluvčí drah Šubová. Policie uzavřela také silnici z Hodolan na Pavlovičky, řidiči musí místo nehody objíždět přes Jeremenkovu ulici.

Při srážce podle Šubové vznikla na vlakové soupravě Regionova zhruba milionová škoda. „Škoda na infrastruktuře SŽDC činí přibližně 100 000 korun a 500 000 korun na kamionu," dodala Šubová.

Provoz vlaků byl obnoven po 08:00. V této části Olomouce nejezdily ani tramvaje a policie uzavřela silnici z Hodolan na Pavlovičky. „Silnice byla zprovozněna zhruba v 09:00," uvedla Urbánková.

autor: kso | zdroj: ČTK
Spustit audio