Nadšenci chtějí přeložit Dějiny Šumperka od Franze Harrera. Toto sporné dílo nikdy česky nevyšlo

21. říjen 2016

Skupina nadšenců chce přeložit největší publikaci o dějinách Šumperka od Franze Harrera z roku 1923. Dílo někdejšího správce muzea a kronikáře česky nikdy nevyšlo.

Po druhé světové válce musel Harrer kvůli své národnosti odejít. Nadšence ale čeká těžká práce. Dozvěděli se totiž o autorovi i jeho knize něco, co nemohli tušit.

„Jsme teprve na začátku a jsme ve fázi, kdy sháníme finanční prostředky. Už máme ke spolupráci přizvanou renomovanou německou společnost, která nám například pomůže s autorskými právy,“ říká členka Šumperského Okrašlovacího spolku Andrea Závěšická.

Podle historika šumperského muzea Zdeňka Doubravského to ale nebude vůbec jednoduchý úkol: „Je třeba upozornit na Harrerův nacionalismus.“

Upozornil, že by se Spolek měl soustředit hlavně na kritické komentáře. „Ten vývoj jde kupředu. Pokud vydáme tak starou věc, tak se můžeme dostat do podobného průšvihu, jaký se stal při vydání Falzových dějin v Zábřehu. Ty překládali laikové a jsou tam úplné hrůzy, které se týkají terminologie,“ dodává.

Dějiny Šumperka od Franze Harrera

Proto Zdeněk Doubravský souhlasně kýve hlavou, když ho Okrašlovací spolek žádá o pomoc. A ne jen on. Celé muzeum nápad nadšenců vítá. Potvrdila to jeho ředitelka Marie Gronychová: „Pokud má mladá generace takovéto zájmy, tak je to luxusní. Je to určitě iniciativa, která se musí ocenit a která je podle mě docela ojedinělá.“

Zároveň ale trochu vyvrací představu Okrašlovacího spolku, že jsou Harrerovy Dějiny spolehlivý odraz historie Šumperka. „Je nutné upozornit, že to není hodnověrný pramen pro další historické bádání,“ dodává.

Andrea Závěšická ale odpovídá za celý spolek, že je první společná diskuze neodradila: „Pro nás je to posun alespoň v tom vnímání odporníků a samozřejmě si uvědomujeme čím dál víc ta úskalí.“

Původní představa Okrašlovacího spolku byla, že by překlad i s kritickými komentáři mohli mít hotový do konce příštího roku. Podle odborníků z muzea může tahle práce zabrat spíš pět let, ale ani to mladé nadšence neodradilo.

autor: sol
Spustit audio