Nakažených virem HIV v posledních letech přibývá. V Olomouci se můžete nechat zdarma otestovat

22. květen 2017

Od roku 2014 lékaři u nás každý rok zaznamenávají stále více nových případů HIV, Olomoucký kraj není výjimkou. Aktuálně v něm lékaři evidují 72 nakažených. Anonymně se mohou nechat lidé otestovat každé pondělí odpoledne v poradně v Olomouci.

„Klient přijde, zeptám se na ročník narození a ve kterém kraji má bydliště. Potom je mu přiřazeno číslo. Pak se ho ptám na důvody toho testování. Jaké měl eventuální riziko, sexuální partnery, kolik jich bylo, jací to byli lidé. Jestli má zkušenosti s pícháním drog, jestli má styk s cizinci a podobně,“ říká doktorka Hana Kabátová, která takto vyzpovídala v olomoucké HIV poradně za rok a půl jejího fungování zhruba 500 anonymních klientů.

Mezi nimi byla i Pavla, kterou některé detaily testování zaskočily. „Já mám srovnání se zahraničím. Tohle bylo moje první testování v České republice. Vůbec v počtu otázek byl obrovský rozdíl. Tady mi položili tak čtyři, v zahraničí je standardně těch otázek třeba dvacet. Tam mi to přijde více preventivní. Lékař si tam s vámi víc povídá,“ říká.

Třeba pacientka Markéta dostala při svém vyšetření jenom jednu otázku a trochu překvapená byla i z toho, jak jí lékařka sdělila o týden později výsledek.

„Na obrazovce jsem viděla výsledky všech těch, co tam se mnou byli ten den. Předtím jsem je viděla v čekárně. Takže podle obličejů vím, kdo je v Olomouci negativní, kdo byl na testech a jaký má výsledek,“ popisuje.

Konkrétní stížnost ovšem poradna nedostala. A přestože obě její klientky mají několik výtek, oceňují, že v Olomouci je možnost zdarma a anonymně zjistit, jestli člověk netrpí touto závažnou nemocí.

Obavu z onemocnění mají podle lékařky Hany Kabátové nejrůznější věkové skupiny: „Od šestnácti let, mladšího jsme tady neměli. Nestarší měl přes sedmdesát let. Nejvíce jsou tady zastoupeny věkové kategorie v reprodukční fázi věku.“

Doktoři doporučují, aby si lidé zašli na test nejdříve tři měsíce po rizikovém chování. Nakažení virem HIV mají oslabenou imunitu, trpí často nemocemi horních cest dýchacích nebo jsou unavení.

autor: ahe
Spustit audio