Napínavý seriál odhalí, kdo zabil v Olomouci Václava III.

30. srpen 2016

Český rozhlas Olomouc připomene zábavnou webovou stránkou a napínavým seriálem ze středověku 710. výročí od zavraždění krále Václava III. v Olomouci. Událost, která změnila dějiny českých zemí, tak ožije v několika podobách.

Dramatickým seriálem v září na vlnách Českého rozhlasu Olomouc vyvrcholí 710. výročí od zavraždění Václava III. Čtyřdílný příběh se bude vysílat na vlnách Českého rozhlasu od 4. do 25. září vždy v neděli v osmnáct hodin.

Nový seriál zavede posluchače do prostředí moravské šlechty, do dob, kdy intriky, zrada nejbližších i vraždění soků ovlivňovalo dějiny celých národů. Společně s věhlasným profesorem logiky Johannem von der Weisskoppe se tak vydáme po stopách vraha, či vrahů Václava III., krále českého a polského.

Nesnadné a tajemstvím opředené pátrání nás zavede nejen na olomoucký přemyslovský dvůr, ale také do Vídně. Ostatně to, kam budou kroky hlavních hrdinů přesně vést, budou určovat přímo posluchači. Ti po skončení každého dílu budou hlasovat o tom, jak se bude příběh vyvíjet dál.

Natáčení Krvavé pavlače

V seriálu Krvavá pavlač, který pro Český rozhlas Olomouc napsal spisovatel Roman Ludva, se v režii Tomáše Soldána představí Igor Bareš, Petr Kubes a další zajímavé herecké osobnosti kraje.

Od 4. srpna, v den, kdy byl český král Václav III. zavražděn v Olomouci, Český rozhlas Olomouc připravil k připomínce tohoto významného výročí speciální webové stránky, které najdete na adrese www.krvavapavlac.cz.

Tato speciální internetová stránka je věnována nejen onomu hroznému činu, ale také době Václava III., kultuře či životě v Olomouci na počátku 14. století. Základ tohoto neobvyklého webu bude tvořit mapa středověké Olomouce, kterou vytvořil ilustrátor Ticho 762.

Na stránkách si budou moci zájemci listovat zajímavými texty, obrázky či pustit zvuky a hudební ukázky. Kromě životopisu či okolností zavraždění Václava III. se tak návštěvníci dozví, jaké módní trendy převládaly v panovníkově době, čím se v Olomouci ve středověku bavili rozpustilí studenti, či jak bylo někdejší moravské hlavní město chráněno proti útokům zvenčí.

Místo, kde byl zavražděn Václav III.

Jednotlivé články pro autory webu připravili přední moravští odborníci - mezi nimi například Jiří Štefanides z Univerzity Palackého, historik Karel Maráz, či Richard Zatloukal z Národního památkového ústavu. Podílí se na něm také redaktoři Českého rozhlasu Olomouc pod vedením webeditorky Petry Ševců.

Procházka středověkou Olomoucí přitom není to jediné, co může tento speciální web nabídnout. Návštěvníci si mohou vyzkoušet dobový vědomostní kvíz či se podívat na ukázky z příprav historického detektivního rozhlasového seriálu Krvavá pavlač.

Projdete se středověkým městem, přečtete si zajímavosti ze života i doby Václava III., prověříte si své vědomosti v zábavném kvízu a nakonec vystoupíte na Krvavou pavlač!

Spustit audio