Nebojí se práce a chtějí pomáhat. Dobrovolníci bezplatně objíždí domácnosti na Žulovsku

7. červenec 2017

Ze začátku jim nevěřili, málokdo je pustil k sobě do domu. Po loňsku si ale získali důvěru obyvatel a dnes už o pomoc dobrovolníků žádají desítky rodin. I letos totiž přijelo 150 mladých lidí na Žulovsko, aby zejména starším lidem pomohli s úklidem v domě nebo na zahradě. Bez nároku na odměnu.

Manželé Furákovi chtěli vymalovat. S ohledem ke svému věku si ale na štafle netroufli, v domě jsou totiž velmi vysoké stropy. A tak si zažádali o pomoc dobrovolníků.

„Naši mladí jsou tak zaměstnaní, že nám nemohou pomoci. Já mám například po operaci kolene,“ říká pan Furák.

Dobrovolníkům asistuje dcera manželů Monika Nátrová - i ona má po operaci kolen. Zajišťuje ale materiál, pomůcky a také třeba svačinu: „Mají ubytovací podmínky složitější, tak jsme jim nabídli azyl u nás nahoře. Můžou se osprchovat a udělat si pohodlí.“

Ke čtveřici dobrovolníků mají od začátku naprostou důvěru, přiznává Igor Furák. Vede mně přitom do chodby, kterou čtveřice mladých lidí za pár hodin stihla vymalovat.

Jitka, Zdislava, Tomáš a Václav se dnes teprve poznali. Každý den jsou totiž někde jinde a s někým jiným.

Summer Job na Žulovsku

Kromě malování také řežou dřevo, sekají trávu, hrabou seno, pomáhají se zvířaty, někdy také hlídají děti: „Říkala jsem si, že je to dobrý způsob, jak poznat lidi a dobrý způsob, jak se zapojit. Pro mě je to ohromná zkušenost, noví přátelé. Pro mě to znamená týden mého života, kdy nehledím na to, co dostanu, ale na to, co dávám,“ říkají, co pro ně dobrovolnická pomoc znamená.

Ještě loni si za účast na Summer Jobu dobrovolníci platili. Letos poprvé se pořadatelům z Hnutí a jejím přátelům podařilo získat na letní brigádu grant.

Summer Job na Žulovsku
autor: aja
Spustit audio