Nedonošeným novorozencům přehrávají v Olomouci hlasy rodičů

12. únor 2014

Předčasně narozená miminka zůstávají v inkubátorech samy, bez rodičů. V olomoucké fakultní nemocnici se ale novorozencům snaží přítomnost jejich nejbližších alespoň nasimulovat. Třeba tak, že jim pouští nahrávky hlasů jejich rodiny.

Na novorozeneckém oddělení zkoušeli nedonošeným dětem zpříjemnit život různě. Hráli jim například Mozarta. Pak ale zjistili, co se miminkům líbí nejvíce.

„Nejhezčí hudbou pro dítě je hlas maminky, eventuálně tatínka nebo sourozenců,“ vysvětluje primář novorozeneckého oddělení Lumír Kantor.

Na jednotce intenzivní péče mají v současnosti v inkubátorech 11 dětí. Ty, které jsou stabilizované, mohou dvakrát denně slyšet hlasy svých rodičů.

„Určitě se člověk cítí líp, když ví, že nás může poslouchat a neleží tady jenom tak sama,“ říká maminka maličké Emičky, která se narodila předčasně.

„Já jsem si ze začátku myslel, že to třeba nebude tak znatelné. Děti jsou první dva dny neklidné a třetí den už začínají pozitivně reagovat. Dá se to vidět i na monitorech životních funkcí. Srdeční akce je vyrovnaná, dýchání je pravidelnější a tak dál. Je to na nich poznat i pohledem, že jsou spokojené,“ popisuje Lumír Kantor.

autor: Radka Kvasničková
Spustit audio