Nedořešené majetkové vztahy brání v rozvoji státních lázní v Karlově Studánce v Jeseníkách

15. duben 2017

Státní lázně Karlova Studánka bojují s plísní a vlhkem. Trápí je zejména v části vodoléčby. Celé křídlo by potřebovalo zmodernizovat, vany jsou zastaralé, některé podle vedení lázní dokonce nebezpečné.

Opravě brání nedořešené majetkové vztahy v rozvoji státních lázní v Karlově Studánce v Jeseníkách. Areál si nárokuje Řád německých rytířů. V nehorším stavu je část vodoléčby. Po zdech kvete plíseň, vybavení je zastaralé, zvenku opadá omítka.

Uhličité koupele jsou jednou z největších předností Karlovy Studánky. Prostředí, ve kterém je zdejší lázně nabízejí, je ale příliš zastaralé. Pavel Olšovský a Miroslav Bartošek z Kroměříže zrovna vycházejí po vaně na chodbu a svůj názor netají: „Když to srovnáme s ostatními wellness moderními centry, tak to trošičku pokulhává.“

„Toto je opravdu kritická situace, my nesmíme měnit stav budov. Jediné co můžeme řešit, je výměna technologií, které nejsou s budovami pevně spojeny,“ zvedá bezmocně ramena ředitel Radomír Maráček. V tuto chvíli nemá žádnou moc k tomu, aby se to změnilo.

Stav oddělení trápí i vrchní sestru Jindřišku Balonkovou. V jedné dlouhé chodbě jsou popraskané stěny, místy pokryté vlhkými mapami a plísní. V jedné z místností je zastaralá vana. „Vana je dvouplášťová, ohřívaná párou zespod, takže občas se stane, že začne prohřívat, tím že už má své roky za sebou. Pacient potom volá personál, že mu to třeba v nohách víc propaluje. Je to skoro denní problém,“ říká k situaci Balonková.

„Ministerstvo zdravotnictví eviduje několik investičních záměrů horských lázní Karlova Studánka, s jejichž realizací z důvodu opatrnosti skutečně vyčkáváme do doby, než bude vyřešena otázka vlastnictví majetku,“ doplnila mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Soud s řádem německých rytířů zatím nezačal. Současné vedení lázní ale věří, že do vyřešení sporu nebude muset provoz s uhličitými koupelemi zavřít.

autor: aja
Spustit audio