Nejstarší festival dokumentů v Česku začíná. Academia Film Olomouc slaví padesátku

22. duben 2015

Přehlídku stovek snímků z celého světa zahájí dnes v Olomouci nejstarší dokumentární festival v České republice Academia Film Olomouc.

Jubilejní 50. ročník slibuje kromě několika světových, evropských a řady českých filmových premiér i výjimečnou debatu dvou ikon světové vědy - britského biologa Richarda Dawkinse a amerického teoretického fyzika Lawrence Krausse.

Dnes večer zazní poprvé oficiálně znělka Academia Filmu Olomouc a pak už bude následovat jeden dokumentární bonbónek za druhým.

Hned zahajovací snímek je zlatým filmovým hřebem. Jmenuje se Pidiobři 3D a je to technologický přelomový počin, který detailně líčí osudy několika malých hlodavců.

Jedná se o evropskou kontinentální premiéru, a jak dodává programový ředitel Jakub Ráliš, vůbec první dabovanou projekci: „Byl to obrovský problém, protože Jiří Lábus má trošku jiný hlas než Stephen Fry, který to mluví. BBC si většinou potrpí na tom, aby ten hlas byl úplně stejný. My jsme je ale přesvědčili, že Jiří Lábus, když bude dabovat veverky, bude naprosto geniální a bude vypravěč toho příběhu. Nakonec se nám to podařilo zlomit, což je skoro heroický výkon.“

Další filmovou a velmi čerstvou lahůdku si můžou návštěvníci vychutnat ve čtvrtek. Dokumentární film z expedice český vědců za polárním kruhem se jmenuje Pohyby: „Ve filmovém sálem proběhne premiéra za účasti předních představitelů Akademie věd s paní režisérkou Spurnou, která ten dokument natočila. V českém prostředí nevzniká zas tolik kvalitních dokumentů, které mají všechny náležitosti například filmů BBC. Je to skutečně špičková věc, která by se potom měla dostat do kin.“

Academia Film Olomouc přivítá dvě stovky českých i zahraničních hostů. Díky olomoucké přehlídce tak do České republiky poprvé zavítá světové tour intelekturálních velikánů v diskuzním projektu Arizonské státní univerzity s názvem Origins Dialogue. Ředitel festivalu Matěj Dostálek je na něj patřičně hrdý: „Je to dialog Lawrence Krausse a Richarda Dawkinse. Uvidíme, jakým směrem se bude ubírat.“

Zatímco Lawrence Krausse se do Olomouce vrací, ústřední host Richard Dawkins tu bude poprvé. „Je to takzvaný Darwinův buldok. Je to jeden z nejvýznamnějších evolučních biologů ve 20. století. Zásadním způsobem rozvinul evoluční teorii biologie. Říká se, že v 80. letech, ačkoliv se to spoustě lidí nelíbilo, tak způsobil tichou revoluci v biologii. Po roce 2000 se začal věnovat hodně popularizaci vědy. To jsou vlastně dva důvody, proč ho vlastně pozveme. Nejen jako vědce, ale také jako popularizátora vědy a kritického myšlení,“ dodává Matěj Dostálek.

Lawrence Krauss a Richard Dawkins

Letošní padesátý ročník Academia Filmu Olomouc by měl zlomit i loňský návštěvnický rekord - ten těsně překonal hranici čtyř tisíc. Letos se na přehlídku zatím akreditovalo tři a půl tisíce lidí - od dětí až po seniory. A tak jsou organizátoři přesvědčeni, že jubilejní 50. ročník hravě předčí ty předcházející.

Premiéra snímku Nevěřící na AFO 2014
autor: bam
Spustit audio