Největší jarní mrazy jsou podle meteorologů za námi a sadaří sčítají škody. I přes oteplení očekávají další riziko

27. duben 2017

Sadaři ošetřují stromy po mrazech minulého týdne. Podle Ovocnářské unie jsou posledních deset let škody na úrodě stále větší. Můžou za to paradoxně teplejší zimy, po kterých rostliny začínají dřív kvést. Jarní mrazy tak snadno zničí květy, které se podle ovocnářů v minulých letech objevovaly někdy i o čtrnáct dní později. Sčítání letošních škod může trvat i víc než měsíc.

Silný vítr kýve vrcholky stromů v ovocných sadech, jasná obloha se každou chvíli zatáhne a během dne několikrát zaprší. V uličkách mezi stromy jezdí traktor s kropičem, který úrodu rosí speciálním přípravkem. Tohle je obrázek ze sadů v Klopině a každé jaro se objevuje v řadě ovocnářství.

„V loňském roce jsme byli zčásti mrazy poškozeni taky, i když ne tak výrazně jako jižní Morava. Byli jsme tak na třech čtvrtinách úrody,“ vzpomíná sadař Michal Horáček, který vysvětlil, že mrazy nejvíc poškodí hlavně květy.

Například tady v Klopině je to hlavně rybíz a meruňky. Podobně jsou na tom i broskve, třešně a hrušně.

„Ale i takové poškození kolem 70 nebo 80 procent může ještě bez problémů znamenat průměrnou sklizeň,“ dodal předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Podle něj ale úrodě hrozí ještě další riziko. I když se nevrátí silné mrazy, jako minulý týden, může na ni nepřímo mít špatný vliv i chladné počasí a deště.

„Nebudou létat včely, čmeláci a další opylovači. Protože tím, že máme velmi zredukován počet poupat i květů, tak nám teď půjde především o to, aby došlo k velmi dobrému opylení, a k tomu potřebujeme nejlépe teplé, slunečné a bezvětrné počasí a to, bohužel, v nejbližších dnech není hlášeno,“ dodává.

Ovocné sady

Na škody, které napáchal loňský mráz, uvolnilo Ministerstvo zemědělství 133 milionů korun, které stále ještě rozděluje mezi poslední žadatele. O kolik úrody přišli letos, budou ovocnáři podle Ludvíka vědět na přelomu května a června.

„Ministerstvo zemědělství je v kontaktu s Ovocnářskou unií a v případě velkých škod jsme samozřejmě připraveni o případném požadavku na finanční kompenzaci diskutovat,“ dodala mluvčí Ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

autor: sol
Spustit audio