Některé obce na Přerovsku budou kvůli ptačí chřipce sčítat chovatele a jejich drůbež

24. leden 2017

Žádné venkovní výběhy, přemisťování vajec, podestýlek nebo krmiva. Kvůli ptačí chřipce platí v okolí Lověšic na Přerovsku mimořádná opatření. Nařídila je krajská veterinární správa.

Dotknou se chovatelů i obcí v okruhu až deseti kilometrů. Tři kilometry od Lověšic platí ochranné pásmo, kde jsou opatření ještě přísnější. Kvůli ptačí chřipce v Lověšicích u Přerova budou všechna hospodářství kontrolovat.

Horní Moštěnici, Bochoř, Přerov, Újezdec a Věžky čeká v těchto dnech sčítání chovatelů a celkového počtu drůbeže.

„Je to důležité i z toho hlediska, abychom měli přehled o tom, co se děje. Zatím jsme zlikvidovali jenom jedno ohnisko. Může z toho ale vyplynout, že by mohly být zlikvidovány všechny chovy v obci,“ vysvětluje ředitel krajské veterinární správy Aleš Zatloukal.

Obce také musejí zajistit uzavřené kontejnery na případné uhynulé ptáky.

Stejná opatření čekají i samotné Lověšice. „Musíme zabránit tomu, aby to někdo někde tajně neodklidil a neudělalo se ještě větší zlo, než je,“ potvrzuje předsedkyně osadního výboru v Lověšicích Eva Hrutkaiová.

Chovatelé by pak podle Zatloukala neměli pouštět zvířata do venkovních výběhů: „Když už tu drůbež nemůžou zavřít do nějakých kurníků, tak by měli udělat nějaké přístřešky a zabezpečit, aby krmení a napájení bylo někde pod střechou, aby se tam volně žijící ptáci nedostali.“

Počty chovatelů a jejich drůbeže musejí obce v okruhu tří kilometrů nahlásit krajské veterinární správě nejpozději do čtvrtka.

autor: mot
Spustit audio