Nevyhovující vodovody ve Starém Městě nikomu nepatří. Radnice chce vybudovat nové

26. červen 2017

Staré Město na Šumpersku řeší netradiční problém. Chce ve svých pěti místních částech vybudovat nové studny, aby lépe zásobovaly obyvatele. Ale nemůže na ně napojit na stávající vodovody. Ty už léta nemají oficiálního vlastníka. Teď zásobují obyvatelé z potoků a menších studní, ale to místním, obzvlášť v létě, nestačí. Město tak musí shánět peníze i na nový vodovod.

„Máme problémy s vodou. Přes léto jí teče málo. Dost lidí se snaží si vyvrtat studnu. Jinak máme slíbený nový vodovod. Doufáme, že se dočkáme,“ stěžuje si pan Aleš Kryl ze Stříbrnice.

Radnice zvažuje už několik let, že vybuduje nové vodovody. Jak ale uvedl nezávislý starosta Jiří Kamp (Za Staré Město prosperující), bude mít město nejspíš problém sehnat dotaci. Ve všech místních částech žije dohromady jen 237 obyvatel.

„Poskytovatelé dotačního titulu chtějí sledovat, kolik bude zásobovaných. To teda nemáme jistotu, jak to s těmi dotacemi bude,“ říká.

Opravovat stávající vodovody obec nechce, protože jí nepatří.

„Jsou to vodovody po bývalém státním statku. Privatizací se to nikam nezařadilo. Ty vodovody fyzicky existují, ale právně neexistují,“ doplňuje Kamp.

Potok v místní části Starého Města, Stříbrnicích

Lidé v místních částech Starého Města proto za vodu neplatí. Například chataři Petrovi to tak vyhovuje. Navíc má vlastní studnu. K novému vodovodu by se napojit nechtěl.

„To bude placené. Já mám perfektní vodu kojenecké kvality. Nepotřebuju žádnou chlorovanou vodu,“ říká.

Ne každému to tak ale vyhovuje: „Radši si za vodu zaplatím a budu ji mít stále, než být pořád v nejistotě,“ dodává Aleš Kryl.

Podle radnice je to začarovaný kruh. Předpokládá, že dotaci nezískají kvůli nízkému počtu obyvatel v místních částech. Zároveň tam ale nedokážou přilákat nové lidi, když jim nezaručí spolehlivý přívod vody. Bez dotace přitom město investici za jeden a půl milionů korun nezaplatí.

autor: sol
Spustit audio