Noclehárna olomoucké charity praská ve švech. Mezi bezdomovci je o ni letos enormní zájem

5. prosinec 2016

Každý den musí odmítat až desítku zájemců o přespání. Proto lidem bez domova od prosince nabízí možnost strávit noc v denním centru. Na židli, ale v teple.

„Člověk přespí ledakde, když není taková zima. Když je ale pořádná zima a jsem venku, tak to většinou prochodím. Z nádraží vás za chvilku vyženou, z vlakového i autobusového. Ale tady na Charitě se o nás starají příkladně,“ říká pan Milan.

Je jedním z těch, kteří přespávají v noclehárně olomoucké charity. Rukou, ve které drží igelitový sáček, si neustále upravuje veliké brýle na nose. Jejich nožičky jsou polámané a k hlavě je má přivázané provázkem. Postarší muž je bez domova čtyři roky.

„Na ulici jsem se dostal tak, že mi zemřel otec. Bydleli jsme ve vojenském prostoru na Kozlově a armáda rozhodla, že ten dům zbourá. Neměli jsme kam jít,“ vysvětluje.

„V letošním roce nás až děsí ten počet lidí, kteří sem přicházejí. Každodenně odmítáme několik osob. Oproti předchozím rokům je to až nebývalé. Dokonce to číslo v některých dnech překročilo desítku,“ říká Petr Princ, vedoucí střediska Samaritán.

Noclehárna olomoucké Charity

„Pro ženy máme deset lůžek a ta kapacita postačuje. Doufám, že to vydrží celou zimu a že nebudeme muset někomu říct, že už se do služby nevejde,“ říká.

Ti, kteří se do noclehárny nedostanou, mají nově možnost přespat na židlích v nízkoprahovém denním centru.

„V případě, že se člověk ocitne takto na noc venku, tak může přijít využít té služby. Nemusí být ani registrovaný klient, my ho posléze zaregistrujeme. Kapacita je třicet míst. Když mrzne, bývá plno,“ dodává koordinátor střediska Jan Buka.

Aby lidí mohli přespat v denním centru, musejí ale přijít mezi sedmou a osmou hodinou večer.

autor: mot
Spustit audio