Nová cesta a most u Konice usnadní hasičům výjezdy do okolních obcí

13. listopad 2017

U Konice dělníci staví novou silnici a most přes říčku Romži. Dosud neexistující zkratka spojí cesty směrem na Křemenec a Runářov. Vede mezi poli a ústí přímo u nové hasičské zbrojnice. Hasiči ji tak v případě nutnosti můžou použít a nemusí zajíždět do úzkých ulic města.

„Rozpadlý starý most jsme zbourali a stavíme nový z železobetonu,“ říká jeden z dělníků, který pracuje na stavbě mostu. „Bude do 80 tun, takže dá se říct v podstatě neomezená nosnost. Proto se to dělá pro hasiče,“ doplňuje.

Nově vznikající cesta mezi poli je jen pár desítek metrů od cedule označující začátek města Konice. Hned za ní stojí nová hasičská zbrojnice. S velitelem družstva Davidem Žilkou nahlížíme do mapy Konicka. „Zbrojnice je tady u toho rybníka v Konici. Nemusíme zajíždět do centra, kde jsou ulice vcelku úzké, nejsou tam všude chodníky. Vyjedeme až u železničního přejezdu. Určitě nám to zrychlí průjezd do obcí Runářov, Jednov, Suchdol, Lhota u Konice, Brodek u Konice. Takže tato spádová oblast, případně Hrochov,“ popisuje Žilka.

Novou cestu buduje Státní pozemkový úřad po dohodě s konickou radnicí. Ta si přála původně polní cestu zpevnit, aby ji mohli místní využívat v případě objížděk. „Toto propojení nám umožní do budoucna lepší dopravní obslužnost ve městě. V případě potřeby bude nová objízdná trasa. Bude to budováno jako polní cesta, ale bude využitelná právě pro tu objízdnou trasu,“ uvedl starosta Konice František Novák za Starosty a nezávislé s tím, že cestu i most můžou kdykoliv využít právě hasiči, aby si zkrátili dobu dojezdu k požáru nebo nehodě.

Konice - nová hasičská stanice
autor: tas
Spustit audio