Nové dřevěné kůly budou lemovat cesty na Přerovsku. Chmelaři rozšiřují svoje chmelnice

16. říjen 2016

Pěstitelé chmele na Moravě rozšiřují své chmelnice. Reagují tak na poptávku po této tradiční plodině - stále více žádaném žateckém poloraném červeňáku.

V Kokorách na Přerovsku, kde ho pěstují vůbec nejvíce na Moravě, chtějí nově chmelnice rozšířit o 8 ha. Vítají to především místní pivovarníci - chmel tak nemusí dovážet ze zahraniční.

Traktorista Robert Bohatý projíždí se svým strojem jednotlivé řádky chmelnic. S pomocí speciálního zařízení instalovaného v závěsu drtí zbytky rév.

„Po sklizni zůstává tak metr a půl výhonků, tak se to musí zničit,“ říká.

Už příští týden ale na svůj traktor namontuje pluh a začne připravovat nové chmelnice.

„Zahajujeme v současné době výstavbu dalších osmi hektarů chmelnic v lokalitě Kokory. Chmelnice budou v letošním roce vysázeny a v příštím roce bude takzvaný prvák,“ říká Vladimír Lichnovský. Šéf kokorského zemědělského družstva. Chmelnice tu průběžně rozšiřují už 200 let. Přizpůsobují se tak stále zvyšující se poptávce po této surovině.

„Máme uzavřeny dlouhodobé smlouvy s odběrateli a to nám dává nějakou perspektivu v tom, že i na těch nově vystavěných a vysázených plochách bude zajištěn odbyt. Dnes jsou nejvíce žádány ležáky. K jejich spotřebě pomáhají i minipivovary, kde je to chmelení na jednu jednotku výroby mnohem vyšší než u těch průmyslových pivovarů. To všechno přispívá k rozvoji chmelařství v České republice.“

Spokojená je i Nataša Rousková. Sládková z nedalekého pivovaru. Do várnic totiž sype nejen výhradně moravský chmel a ale taky ječmen.

Vařit z místních surovin je pro ni stavovskou ctí: „Díky tomu, že se pivovar nachází v nejlepší ječmenářské oblasti v České republice, tak bereme převážně ječmeny z úrodné Hané.“

Jak chutná pivo z nových moravských chmelnic budou moct lidé poprvé posoudit už příští rok na podzim.

autor: kra
Spustit audio