Novela veterinárního zákona může znamenat zánik spolků, které se starají o toulavá zvířata

12. říjen 2017

Od listopadu se budou moct o toulavá zvířata starat jen registrované útulky. Dobrovolnické spolky by nově měly přijímat do péče jen zvířata od předchozích majitelů. K zákonu ale stále neexistuje metodika. Dobrovolníci tak zatím nevědí, jaké změny se jich týkají a jak mají dál postupovat.

„Nejsme žádný útulek, nemáme tady klece. Tím ty psy učíme domácímu životu, aby byli připraveni jít do rodiny, aby se nebáli vysavačů, fénů, aut,“ vysvětluje Hana Ďuráková z Lobodic na Přerovsku, zakladatelka spolku Buldočí naděje.

„Tady máme odchyceného psa, který se dostal přímo do útulku. Je hodně podvyživený a nevycválaný,“ ukazuje Ďuráková jednoho z buldoků, kterého si vzala do péče. „Kdyby zůstal v útulku, tak by určitě nedostal tolik péče, co dostává tady, protože to ti zřízenci nejsou schopni pokrýt,“ dodává.

Novela má mimo jiné vymýtit množírny psů

Novela zákona má zajistit standardizovanou úroveň útulků a také zabránit nelegálním množírnám. „Doteď byli množitelé zvyklí, že psa doslova vyhodí a spolek se o něj postará. Takhle nebude mít spolek možnost se o toho psa postarat a množitel se zařídí po svém. Jsou to lidé, kterým nedělá problém takového psa zabít,“ konstatuje Ďuráková.

Podle mluvčí Ministerstva zemědělství Markéty Ježkové to ale pro spolky není likvidační a mají na výběr: „Pokud v zařízení nejsou zvířata toulavá nebo opuštěná, nejedná se o útulek ve smyslu veterinárního zákona a nemusí tedy provést registraci.“

Podrobnosti ale zatím neznají ani úředníci, kteří mají na dodržování zákona dohlížet. „Běží řada pracovních jednání. Přibližně v polovině října vydáme metodiku, aby všechny subjekty měly jasno, které změny se jich týkají,“ potvrdil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Zákon má ale platit už od prvního listopadu. „Takže máme 14 dní na to, abychom se nějak zařídili, a pořád nic nevíme. Neví to ani další spolky, neví to nikdo. Teď prostě čekáme,“ dodává Hana Ďuráková.

autor: sol
Spustit audio