Obec Jívová dostala povolení ke stavbě větrných elektráren. Někteří ale se záměrem nesouhlasí

12. srpen 2017

Jívová na Olomoucku je o krok blíž větrným elektrárnám. Investor po jedenácti letech sporů získal potřebná povolení k jejich stavbě. Začít s ní ale zatím nesmí. Čeká, až rozhodnutí nabydou právní moci. Pro rozpočet malé obce v podhůří Jeseníků bude pět větrných turbín znamenat nemalou finanční pomoc.

Názory na větrné elektrárny se v obci různí. „Mně to nevadí. Někteří ale zastávali názor, že je to moc blízko jejich domu. Někdo říkal, že to škodí zdravím,“ říká Marie Kalousová, která žije v Jívové od dětství.

Spádový stavební odbor ve Šternberku se podle vedoucího Roberta Černockého před vydáním povolení musel vypořádat se sedmnácti námitkami: „Většinou se týkaly ochrany přírody a krajiny nebo nesouladu s územně plánovací dokumentací obce, respektive Olomouckého kraje.“

Rozhodnutí úřadu nezávislý starosta Jívové Jan Pewner vítá. „Jsem rád, že se to konečně někam posunulo, protože obec je vázaná smlouvou s firmou, která nám brání pokračovat ve zpracování územního plánu. Je to obrovský krok kupředu. Snad už nebude žádný problém a stavba bude realizována,“ doufá starosta. Za pět větrných elektráren dostane vesnice každoročně do rozpočtu jeden milion korun po dobu 25 let.

Nespokojený spolek se chce proti rozhodnutí odvolat

Proti jejich stavbě ale dlouhodobě protestuje spolek Nízký Jeseník. „V této oblasti je velmi cenná kulturní krajina a je tam hranice přírodního parku údolí Bystřice. V blízkosti se také nachází významná památka, kostel svatého Bartoloměje. Ty větrné elektrárny budou vidět i při pohledu z Olomouce na baziliku na Svatém Kopečku,“ popisuje jednatel Josef Kapitán. Spolek se podle něj proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolá.

Firma, která stavbu připravuje, se odmítla k situaci vyjádřit. Její zástupce Martin Hanus řekl jen, že čeká, až povolení v druhé polovině srpna nabydou právní moci. Případná odvolání pak bude řešit Olomoucký kraj.

autor: mot
Spustit audio