Obec Kozlov čelí žalobě stavební firmy. Má zaplatit za opravu cesty, která je stále rozbitá

31. červenec 2017

Soukromá stavební společnost z Ostravy žaluje obec Kozlov na Olomoucku. Žádá po ní téměř milion korun za opravu cesty. Obec se ale brání, že platit má ministerstvo obrany. Právě jeho úředníci totiž před dvěma lety zakázku firmě zadali. To bylo ještě v době, kdy Kozlov správou spadal pod vojenský újezd Libavá. Teď nově zcivilněná obec odmítá platit závazky armády. Navíc cesta není podle místních nijak opravená.

„Je to horší, než to bylo, výtluky jsou tu pořád. Je to velice nekvalitně udělané, místy to není udělané vůbec,“ komentuje nezávislý starosta Kozlova Roman Fojtík stav silnice, která měla být před dvěma lety opravená. Cesta je aktuálně plná děr a štěrku, zčásti je tvořena panely.

Po rozbité cestě musí lidé jezdit denně ať už k čističce odpadních vod, nebo do svých domovů. „Armáda to měla předat úplně spravené, aby s tím obec neměla problémy. Tak to aspoň slibovali,“ říká obyvatelka Kozlova Marie Pekná.

Právníci stavební společnosti v písemném vyjádření pro Český rozhlas tvrdí, že dílo bylo provedeno řádně a včas a na zaplacení práce tak má firma nárok. S tím ale nesouhlasí mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová. Cesta podle ní nebyla opravená, tak jak ve smlouvě požadovali, a proto ji nezaplatili.

Armáda odstoupila od smlouvy už před dvěma lety

„Ministerstvo obrany odstoupilo od smlouvy 25. srpna 2015 a stavební společnosti nic nebránilo žalovat je o zaplacení dlužné částky. Firma však žalobu podala až o rok později, v srpnu 2016, a v té době již závazkový vztah přešel na obec Kozlov,“ uvedla Zechmeistrová stanovisko ministerstva.

Kozlov cesta

Firma proto vymáhá téměř milion korun prostřednictvím soudu po samotné obci. Kozlov teď musí bojovat sám za sebe. „Když probíhala optimalizace, tak všichni slibovali, jak budou pomáhat nově vzniklým obcím. Momentálně nás hodili přes palubu a ať se staráme sami. Máme s tím jenom starosti a nevíme, jak to dopadne,“ uzavřel starosta Fojtík.

autor: kra
Spustit audio