Oblíbená olomoucká základní škola má problém. Může přijmout jen polovinu budoucích prvňáčků

27. březen 2017

Ředitel základní školy Mozartova v Olomouci dostal od magistrátu seznam se stovkou jmen budoucích prvňáčků. Všichni jsou ve spádové oblasti školy. Jenže ta může do prvních tříd přijmout jen polovinu z nich. Podle zákona ale nesmí ty zbylé odmítnout. Město v tom nevidí problém. Spoléhá na to, že dětí přijde k zápisu méně.

„Ředitel školy je ze zákona povinen přijmout dítě z té své spádové oblasti a nemá žádnou legitimní možnost takové dítě odmítnout,“ říká ředitel Zbyněk Kundrum nad seznamem budoucích prvňáků.

Je jich dvakrát víc, než může přijmout. A to je problém.

„Jsem v bezvýchodné situaci. Úředník mi sestaví vyhlášku, ale jedinou zodpovědnost mám já. Chci tomu rodiči vyjít vstříc, musím mu vyjít vstříc, ukládá mi to legislativa. Nicméně zřizovatel mi tou svou obecně závaznou vyhláškou ty podmínky nevytvořil,“ upozorňuje Kundrum.

Škola tak musí počkat, kolik dětí se skutečně zapíše. Ředitel se obrátil na magistrát.

Podle vedoucí odboru školství Hany Fantové je všechno v pořádku: „Už tradičně je o některé školy větší zájem, o některé menší. V poslední době se, samozřejmě vzhledem k vyššímu počtu dětí, školy zaplňují více,“ říká.

Kundrum ale listuje v dalším seznamu, ve kterém má údaje o plnosti škol. Některé z nich mají třeba jen polovinu dětí, na které mají místo: „Mám tady čísla z předcházejícího školního roku. Tady je vidět, že naplněnost škol byla 67 procent. To je právě situace, na kterou by měl zřizovatel reagovat,“ říká Kundrum.

Podle Fantové se ředitel nemá čeho bát, protože se nezapíší všechny děti, které na seznamu jsou: „Rodiče mají právo na odvolání. Pokud by ten přetlak byl velký, tak by škola musela eventuálně přistoupit k losování.“

K zápisům do prvních tříd děti zamíří během dubna.

autor: tas
Spustit audio