Obraz uvedení Františka Josefa I. na trůn se v kopii vrací na olomouckou radnici

31. srpen 2017

Rozměrné plátno s předáním vlády Františku Josefu I. zdobilo až do konce druhé světové války olomouckou radnici. Zásadní okamžik v dějinách rakouské říše se odehrál v roce 1848 právě v tomto městě. Obraz Franze Čermáka ale záhadně zmizel. Loni ho náhodou objevil pracovník arcibiskupství na opavském magistrátu. Do kaple olomoucké radnice se po 70 letech vrací alespoň jeho faksimile.

„Nanesu základní vrstvu a potom nanáším další vrstvy laku. Vytvářím je malířsky, skutečně si na tomto obraze i zamaluju. Rukopis toho obrazu je znát i při pohledu z detailu, z boku, v protisvětle, v odlescích. Můžete vidět všechny vlastnosti, které má i originální obraz, to znamená tahy štětce, které se diferencují třeba podle materiálu. Záleží, jestli je to stěna, plátěné sukno nebo třeba hedvábný šat zobrazených dam,“ prozrazuje něco málo z ojedinělého know-how restaurátor Radomír Surma.

Obraz o rozměrech 186 na 300 centimetrů musel podle Miroslava Stejskala z designerské firmy projít nejdřív digitalizací. „A to ve formátu jedna ku jedné. Tiskne se na bavlněné plátno, které má archivní parametry. To znamená, že by ten obraz měl určitě vydržet déle než my dva,“ dodává s nadsázkou.

Restaurátor musel zdolat ještě jednu těžkost. Uměleckou kopii totiž museli udělat ve třech kusech. „Není na světě tiskárna, která by v tomto formátu vytiskla obraz jedna k jedné. Takže tenhle obraz je vytištěný na tři části, které bylo nutné restaurátorským způsobem spojit. Právě tady byl můj vklad. Přemýšleli jsme, jak tohle dát dohromady, aby nevznikl jenom jednoduchý spoj, kdy se ty části slepí přes sebe. A ten spoj je pak pochopitelně viditelný. Dlouho jsme vyvíjeli i na jiných dílech techniku spojení,“ popisuje Surma.

Čtěte také

Při rekonstrukci radniční kaple v roce 1947 se plátno ztratilo. V 90. letech koupil obraz ve starožitnictví opavský sběratel. Z jeho pozůstalosti ho pak odkoupilo město Opava. Teď se obraz stěhuje aspoň symbolicky zpět na své původní místo.

autor: bam
Spustit audio